Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marlenka, az örmény mézes

A Marlenka néhány éve a semmiből robbant be a kávézók, cukrászdák vitrinjeibe. A vékony mézes lapokból álló tömény, de kellemes ízű és szinte abbahagyhatatlan sütemény hamar sok rajongót szerzett magának, és népszerűsége azóta is töretlen.

A Marlenka egy régi örmény sütemény továbbfejlesztett változata. A több száz éves receptúra alapja a méz, a dió és a karamell hármasára épül. Ezt a süteményt kezdte el készíteni az örmény Geyorg Avetisjan 1995-ben, miután családjával letelepedett Csehországban. Először csak a szűk baráti körnek, ismerősöknek, helyi kávézóknak készített a családi recept alapján összeállított süteményt, de a jóféle édességnek hamar híre ment, és egyre több ismeretlen is szívesen kóstolt volna az örmény mézesből.

Avetisjan bölcs üzletemberként úgy döntött, hogy magasabb szintre helyezi a mézes sütemény előállítását, így 2003-ban a - család nőtagjai után Marlenkának elnevezett - süteményt családi vállalkozásként már nagyobb mennyiségben tudták előállítani. A piac egyre bővült, s vele együtt a gyártás is egyre nagyobb volumenű lett. A termékskála kibővült, manapság már közel tízféle termékkel vannak jelen a piacon.

Az örmény mézes marlenkát azonban mi magunk is elkészíthetjük. Igaz, nem a létező leggyorsabb sütemény, sok lapja és alkotóeleme épp elég időt és odaadást kíván a háziasszonytól, de ahogy Avertisjan is bezsebelhette a maga dicséreteit, úgy a házilag készített mézes sütinek köszönhetően ránk is ez vár.

A mézes lapoknál a családi bevált mézes receptet is nyugodtan elővehetjük, hiszen a vékony, tepsiháton sütött mézes lapok tökéletesen megfelelnek a süteményünkhöz, a magyar mézes és az örmény változat közötti lényegi különbség a krémben rejtezik. A vaníliás krémhez ugyanis finomra darált diót és friss tejkaramellát keverünk, ezzel adva meg az igazi, örmény karakterét.

A sütemény tésztájához íme egy jól bevált, klasszikus recept:

Mézes lapok

Hozzávalók:
2 tojás
3 dkg libazsír
1 csomag szalalkáli
5 dkg méz
4 dl tej
15 dkg cukor
25 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
csipetnyi só

Elkészítés: A sütőt 185 fokra előmelegítjük. A liszteket egy nagy tálba kimérjük, majd hozzákeverjük a szalalkálit, a csipetnyi sót és a cukrot. A tejhez adjuk a mézet, beleütjük a tojásokat, majd addig keverjük, amíg homogénné nem válik a folyadék. A lisztes keverékhez apránként hozzáadjuk a tojásos, mézes tejet, a kanálnyi libazsírt, majd az egészet tésztává gyúrjuk.
A tésztát két félre szedjük. A sütőhöz tartozó úgynevezett gáztepsiket hasra fordítjuk, a hátoldalukra sütőpapírt terítünk, majd a tésztákat a tepsi hátán óvatosan és egyenletesen kinyújtjuk. A tésztákat nagyjából 10 perc alatt készre sütjük. Még melegen széltében kettévágjuk, így 4 lapot kapunk. Ha ennél többet szeretnénk, akkor 1,5 adag tésztával is dolgozhatunk, vagy a kisült lapokat más felosztásban is tovább vághatjuk.

Diós-karamellás vaníliakrém

Hozzávalók:
3 tubus sűrített tej (170 g/tubus)
20 dkg vaj
15 dkg dió
½ rúd vanília
esetleg kevés rum vagy konyak

Elkészítés: A krémhez a sűrített tejet befőttes üvegbe öntjük, és 3 órán át főzzük vízbe állítva.
A diót száraz serpenyőben, folyamatos mozgatás mellett lepirítjuk. Amikor kihűlt, konyharuhába öntjük, és óvatosan lemorzsoljuk róla a megpörkölődött héját. A diót ezután ledaráljuk.
A vajat habosra kikeverjük. A kihűlt befőttes üveget kinyitjuk, a karamellkrémet a habosított vajhoz adjuk, majd belekeverjük a diót, és a kikapart vaníliarúd magjaival ízesítjük.
Az így kapott krémet a lapok számának és méretének megfelelően porciózzuk úgy, hogy az utolsó lap tetejére is jusson, majd a kihűlt mézes lapokat megkenjük. A legutolsó tetejére is kenünk egy kevés tejkaramellás vajkrémet, majd darált dióval megszórjuk. A kész süteményt a hűtőbe tesszük, és legalább egy napig hagyjuk, hogy a krém megpuhítsa a tésztalapokat.
Célszerű a sütemény összeállítását egy magasabb peremű tepsiben vagy szögletes tortaformában végezni, így nem csúsznak meg a lapok, hanem szép, formás marad a sütemény.

Ha nem szeretnénk sűrített tejből dolgozni, akkor az alábbi módon is elkészíthető a krémhez szükséges tejkaramella.

Tejkaramella

Hozzávalók:
25 dkg cukor
2 evőkanál vaj
3,5 dl tej

Elkészítés: Egy kisebb, vastag aljú edénybe öntjük a cukrot, majd közepes láng mellett hagyjuk, hogy felolvadjon. Ezután lassan hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejet. Gyakori kevergetés mellett felforraljuk, majd amikor már forr, a 2 evőkanálnyi vajat is hozzáadjuk. Addig főzzük, amíg a csepp-próbát ki nem állja a karamell, azaz ha pohárnyi vízbe cseppentjük, akkor egyben maradva süllyed le a víz aljára.

Abban az esetben, ha nem szeretnénk vajas krémet készíteni, akkor tejkaramellel kikevert sajtkrémmel is megtölthetőek a lapok. Ilyenkor a sajtkrémet csak kevés vaníliával, esetleg némi konyakkal, rummal kell ízesíteni. Az így kapott krémet az előbb leírt módon kell elosztani, majd a lapok közé simítani.

Extra kiegészítésként a kész süteményt olvasztott csokoládéval is megcsíkozhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss