Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marinírozott hal

75 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4-5 db 1,5-2 kilós tükörponty
  • ember, aki megpucolja, feldolgozza – ez én vagyok
  • 2 kg hagyma
  • ecet
  • őrölt bors
  • cukor
  • babérlevél
  • A panírhoz:
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

Elkészítés: Kora reggel kisétálok kedvenc piacomra, a halárus Csocsó barátomnál kiválasztjuk az akváriumból a nekem tetsző halacskákat. Csocsó fejbe veri, én hazaviszem őket.

Most jön a munka dandárja, halpucolásilag! Konyhából minden mozdítható kipakol, halpucolásra több éve szakosodott rajztábla akcióba lendül. Szóval és tettel megpucolom a halakat, feje, farka megy majd a halászlébe, belsőséggel együtt, a haltörzseket vékony szeletekre felvágom. Őket sózom, borsozom, hagyom, pihenjenek kicsit.

Amíg halacska szeleteim fűszerfürdőjükben fitneszeznek, elkészítem áztató levüket. A hagymát megtisztítom, félbe, majd félfőre szabdalom. Előkapok egy méretes fazekat (legalább 10 literes, de nagyobb sem árt), harmadáig felöntöm hideg csapvízzel. beleadom a hagymát szálaira bontva, megy bele ecet, só, bors, babérlevél, legyen olyan erős salátalé íze.

A halszeleteket szokásos módon (liszt, tojás zsemlemorzsa) panírozom, forró olajban kisütöm. Papírtörlőre szedem a kész halszeleteket, hagyom kihűlni, majd a fűszeres, hagymakarikás lébe pakolom őket. Mehet rá egy jóképű fedő, fazék helye innentől hűtő, erkély, spájz vagy hasonló helyek, a lényeg, ne fagyjon meg a lé, de 10 fok felett se legyen tárolóhelye.

Önmagában tálalom, benne érlelt hagymakarikákkal. Van, aki nálunk kenyérfélét is kér hozzá, én így natúr, a pácléből kivéve szeretem.

Megjegyzés

Nekem ez a fogás a kedvenc karácsonyi ételem, képes vagyok megenni belőle 2-3 szeletet akár reggelire, de délben és este is rájárok. Amíg tart, én szinte nem is eszem mást ilyenkor. Ne ijedjetek meg, a sötétbarna panír egész világossá válik, de a hal húsa zamatos, teljesen omlós lesz.

Az ecetes-hagymás lé kifejezetten segíti az emésztést, és jótékony hatással van az ilyenkor általában túlterhelt gyomor regenerálásában, és persze az esetleges macskajaj ellen is hatékony! Én pontyszeletekből készítem, de aki nem kedveli a szálkás halakat, azoknak ajánlom a pangasius (cápaharcsa) filét hozzá. - Nanasnani

Ezek is érdekelhetnek

Friss