Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marihuana-vaj, a lettek kedvence

A fûszervajat, a fokhagymás vajat vagy egyszerûen a friss vajat mindenki ismeri. A lett gazdák most a marihuána-vajjal szeretnék megismertetni a nagyvilágot.
*Imádom, ahogy a nagyanyám készítette! Isteni az íze, harmonikus, selymes, szétolvad a szájban… Egyszerûen zseniális!* – meséli Dainis Lagzdins lett gazda a sötétzöld színû vajkülönlegességrõl. A Rigától 44 km-re élõ gazda az indiai kenderbõl készített ételkülönlegesség receptjének egyik szakértõje.

A lettek a mai napig használják a több évszázados receptek alapján készülõ vajat. A kender magját megpirítják, ledarálják, majd olajjal vagy vajjal keverik össze kenhetõ, krémes állagúvá. A helybeliek imádják ezt az ételt, amely fogyasztása teljesen legális náluk. Ennek oka, hogy a kendernek csak a magját használják fel hozzá, de hallucinogén anyagot a növény virága, valamint nedve, gyantája tartalmaz csak.

Az Európai Únióhoz éppen most csatlakozó balti ország városi lakói piacokon szerzik be a vajkülönlegességet, de egyre gyakrabban feltûnik a szupermarketek polcain is. Finn és orosz kereskedõk igencsak érdeklõdnek a „zöld vaj” iránt, ezért Dainis Lagzdins, aki a lett specialitás egyik szakértõje, tovább finomítja a receptet, és készül a külföldi termelésre.

Az indiai kender magja, amellett, hogy finom, nem tartalmaz állati fehérjét és koleszterint, természetes antioxidáns, ami gátolja az öregedés. Az elkészített kendermag-püré 6 hónapig eltartható.

Ezek is érdekelhetnek

Friss