Marhapörkölt

default user icon
13 3.7/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 60 dkg marhalábszár,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 4 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika,
  • 2 paradicsom,
  • 1 paprika,
  • 2 dl vörösbor,
  • 1 mokkáskanál majoránna

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A húst megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, és falatnyi kockákra aprítjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, összevágjuk.

    2. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a hagymát. Levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát. Hozzáadjuk a húst, visszatesszük a tűzre, és kissé megpirítjuk.

    3. A paradicsomot és a paprikát leöblítjük, összevágjuk, és a húshoz adjuk. Felöntjük a borral, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, és lefedve pároljuk. Amikor a levét elfőtte, kevés vizet adunk hozzá. Egyszerre nem sokat, mert a pörkölt lényege, hogy sűrű lében párolódjon. (főzési idő kb. 2 óra)

    4. Galuskával, tarhonyával, főtt burgonyával vagy tésztával köríthetjük.

    1 adag: 2160 kJ/514 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Krisztián 6 évvel ezelőtt
Nálunk a marhapörköltből kihagyhatatlan 2-3 babérlevél.
Kifőzdés Öcsi 6 évvel ezelőtt
Én sok hagymával szeretem, legalább feleannyi legyen, mint a hús. És ha igazán jót, finomat és magyarosat akarsz csinálni a pörköltből, ne szégyelld a disznózsírt használni, mert csak azzel érvényesül a paprika színe, illata, íze! Az olaj egyszerűen hazavágja az egészet. Aztán hogy vízzel, húslével, vörösborral vagy sörrel főzöm, az már csak ízlés, vagy pillanatnyi hangulat kérdése, úgyis csak pár centiliterről van szó, mert akkor jó a pörkölt, ha rövid, sűrű és tartalmas a leve.
Rácz Kinga 6 évvel ezelőtt
Sziasztok! Szerintem minimum 2 fej hagyma kell a porkoltbe, ahhoz hogy igazan szaftos legyen!Aki szereti a \'vadas fele\' porkoltet az 1-2 db reszelt sargarepat is adhat hozza.Az igazi magyaros porkolt a hagymarol es az edesnemes paprikarol szol.Szemely szerint nem szeretem annyira a vorosboros variaciot.:)Kinek a pap ,kinek a papne!:))
Izsold Hédi 6 évvel ezelőtt
Hello! Ami mindenképpen jó ebben a receptben, hogy nem ajánlja a vesepecsenyét (bélszínt) a pörkölthöz alapnak!!! :D Van itt egy ilyen recept is, majdnem elsírtam magam... Köszi a bor-tippet, én eddig hamar hozzáadtam, de akkor majd most csak a végén fogom. Mert borral szeretem jobban. Ja, és egy édes almát meghámozva érdemes apróra belekockázni, isteni lesz. Nekem most csak savanykás van itthon. :( Plusz, újabban vadasabban szeretem fűszerezni, ígyhát mozsárral török bele egy borókabogyót és egy szegfűborsot! Csak keveset, mert nagyon erős ízű mindkettő. Fűszerként még tarkaborsot török bele, és köményt én minden pörköltbe teszek. Számomra a paprika+bors, mint fűszerezés uncsi és lapos, de hát ízlés dolga. Imádom a fűszerek harmóniáját, ahogy kiemelik, kiegészítik az ételt. Szóval, mi a férjemmel ilyen speckón szeretjük a marhapörit, és persze tarhonyával, meg néha tejföllel a végén. Hmmmmm, nyammiiii! :))
Herczegfalvi Edina 7 évvel ezelőtt
Szép estét.Nem akarok kötözködni de semmilyen marhahúsnál nem lehet kiszámolni hogy mennyi a főzési ideje,mivel a marha korától függ.Két és fél évesnek mondták a marhát amit vettem és hajszál pontosan 2 és fél órát főtt.Nem tudom mennyire véletlen de eszerint igaz hogy ahány éves annyi óra. Tudtommal minden pörköltnél a paprikát csak végén szabad hozzáadni különben megkeserítheti.Ezt is tapasztaltam.De ahány ház annyi szokás:)
urhida 8 évvel ezelőtt
Majdénmegmondomnak tökéletesen igaza van, A bort az elején csak magunkba öntsük--módjával, de a pörköltbe csak a végén, kb, 15 perccel azelőtt, mielőtt teljesen kész. Borból is az igazi könnyú vörösborok a jók, a testesek, erősebben savasak nem.
Adri 8 évvel ezelőtt
Nekünk nagyon bejött ez a recept. A borról annyit h 2 dl-t az elején raktunk bele, majd mikor már 2 és fél decit megittunk, tettünk bele még 2 decit a vége felé(kb 2 és fél óra után) Isteni lett:!!!!!!!!!!
Pista bácsi 9 évvel ezelőtt
A marhapörkölt főzéséhez nem kell sem fehér, sem vörösbor. A paradicsomot is csak akkor szabad hozzáadni amikor már a pörkölthús megpuhult. A savas anyagok, a bor, vagy a paradicsom a nyers húst megkeményíti így sokkal hosszabb idő kell a teljes puhulásig. A fűszerezése tájanként és egyéni ízlések szerint változó, de majoránna tényleg nem kell a marhapörköltbe. Én köretként pirított-párolt lebbencstésztát szoktam hozzá készíteni. Savanyú: igazi kovászos uborka. Szólt: Pista bácsi
ürü Laci 10 évvel ezelőtt
az alapba még paradicsom pürét is tessék belepiritani ettől sokkal szebb szint kap+az izén is lessz változás
Pap Kata 10 évvel ezelőtt
Az az igazság, hogy rendben van az ortodox álláspont a marhapörkölttel kapcsolatban (csak só és paprika, semmi bor). Ez így finom, hagyományos pörkölt. De a vörösboros is nagyon jó. Sôt, életem legfinomabb pörköltjében a húst pálinkában pácolták fél napig, a fôzés során pedig sört és bort is adtak hozzá. Lehet a szívetekhez kapni, de olyan istenit még sosem ettem. Szóval, mikor, hol, kinek éppen mi a legjobb.

Hasonló Receptek

Magazin