Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Marhapörkölt tarhonyával

default user icon
8 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A pörkölthöz:
  • 1,5 kg marha pörkölthús (nálam 1 kg lábszár és 1/2 kg nyak)
  • 3 nagyobb fej hagyma
  • 2 db zöldpaprika (egyik lehet bogyiszlói)
  • 2 db lédús paradicsom
  • 1 cikk zellezgumó
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szelet húsos kolozsvári szalonna
  • 2+3 dl száraz, minőségi vörösbor (nálam egri bikavér)
  • 3 evőkanál libazsír
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • frissen őrölt vegyes bors (fekete, rózsa és zöld)
  • őrölt pirospaprika (lehet csípős is)
  • őrölt kömény
  • majoránna
  • piros arany
  • 2-3 babérlevél
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • olaj a páchoz
  • A tarhonyához:
  • 1 csomag (50 dkg) gépi tarhonya
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál libazsír
  • 5 dl húslé (lehet leveskockából)
  • bors

Elkészítés

    Elkészítés: Macerás kaja, hogy igazán kedvemre való legyen. Ezért már szerdán kiszaladok a piacra, Fecó barátom hentes boltjába, bevásárlom a húsféléket. Megiszunk egy laza fröccsöt is, meg persze rám sóz még valami isteni, friss húst, aminek úgysem tudok ellenállni. Azt lefagyasztom általában, de lehet, hogy még aznap lesz belőle egy jó csopaki sertésszelet. A marhapörkölt úgyis vasárnapra készül!

    Hazaérvén a marhahúst gondosan megtisztítom felesleges inaitól, hártyáitól, majd felkockázom olyan 2x2 centisre. Egy megfelelő méretű jénai tálba teszem, gyengén sózom, borsozom, meghintem őrölt köménnyel, kevés majoránnával, beleadom a sűrített paradicsomot, kevés piros aranyat, majd felöntöm annyi olajjal, amennyi ellepi. Két dolgos kezemmel alaposan összedolgozom, beledobom a babérleveleket, lefóliázom, elrejtem a hűtőben, had érjen hétvégéig.

    Vasárnap nekilátok: a szeletelt füstölt szalonnát centinként bőréig bevágom, a hagymát apróra kockázom, a fokhagymát és a zellerszeletet megtisztítom, lereszelem, a paprikákat kicsumázom, felkockázom, a paradicsomokat hajastól cikkekre vágom. A bepácolt marhahúst szűrőkanállal kiveszem pihenős levéből, leszűröm, félreteszem.

    Benézek a kredencbe, előveszek egy méretes lábast a pörkölthöz, meg egy kisebbet a tarhonyához. Párhuzamosan dolgozom, de időeltolással.

    Kezdem a pörkölttel: felforrósítom a libazsírt, rádobom a beirdalt szalonnaszeleteket, ezeket ropogósra sütöm, zsírjából kiemelve félreteszem. A zsíron kicsit megkaramellizálom a cukrot, majd mehet rá a felaprózott hagyma, amit gyengén sózok, had eresszen levet, üvegesre párolom, ha igényli, pici vízzel felöntöm. Beleadom a lereszelt zelleremet, pici vízzel felöntöm, párolódjon, ha félig megpuhult, beleadom a zöldpaprikát és a paradicsomot, valamint a fűszereket, őrölt bors, kömény, majoránna, babérlevél, ezekkel rendes szaftot készítek.

    Amikor a szaft kellemesen gyöngyözik, mehet bele a hús, alaposan beleforgatom, kicsit lepirítom. Ezután következik a piros arany, majd meghintem pirospaprikával, jól összekeverem. Felöntöm 2 deci vörösborral (a 3 decit főzés közben elkortyolgatom), ha igényli, sózom, esetleg kevés vízzel felöntöm, készre főzöm, ez jó 2-3 órás idő.

    Amíg a hús fő, elkészítem a tarhonyát: a kisebbik lábasban felhevítem a libazsírt, rádobom a felaprított hagymát, üvegesre párolom. Mehet rá a tarhonya, megsózom, borsozom, kevergetve aranysárgára pirítom, majd felöntöm a húslével puhára főzöm.

    Ha jól időzítettem, egyszerre készült el a pörkölt és a tarhonya is, jöhet a tálalás. Minden tányérra szedek egy adag tarhonyát, mellé megy bőven a szaftos pörköltből, a tarhonyára ráteszek egy szeletet a sült szalonnából. Házi kovászos uborkát adok mellé.

Megjegyzés

Macerás pasi vagyok, csak az ismerős, barát hentesnél veszek húst, tarhonyából pedig a gépinél maradok, amit valamikor az iskolai meg a vállalati menzán nemes egyszerűséggel csak úttörő gombócként becéztünk.

Nanasnani
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

bednem
Igen, ez simán több napot igénylő étel, de megéri! Család férfitagjai szerint toplistás... :) Hétvégén bográcsban remek lett!
Timek75
Köszönöm a receptet, őszintén szólva egyelőre csak azért regisztráltam, hogy leírjam, isteni finom lett ez a marhapörkölt! Pontosan úgy készítettem, ahogy le van írva, és életem legjobb pörköltje lett az eredmény!
ryan
ez, csak finom lehet! -várjuk a fotókat is. Tisztelettel ryan.
Nanasnani
Nagyon örülök, hogy ekkora volt a siker, de a recept csak egy ötlet, az ételt el is kell tudni készíteni, ezek szerint nem csak nagy kritikus, de remek szakács is vagy! Üdv, és hasonló élményeket a konyhában, Nani.
nijntjenyuszi
Az eredmény: hihetetlenül finom lábszárpörkölt!!! Nagy kritikus vagyok, ez az egyik kedvenc ételem, de azt hiszem, ennél finomabbat még nem ettem, pedig kipróbáltam már egy-két félét. Köszönet az isteni receptért, és persze az élményért:))
nijntjenyuszi
Újabb fázis a főzésben: Feltettem a leírtak szerint, és terjeng a konyhában az az isteni illat, ami semmihez sem fogható:))
Nanasnani
Hali! Én vasárnap bográcsban készítettem el a marhapörit, szintén pácolt húsból, de ezúttal nem tarhonyával, hanem pár szem krumplit főztem bele. Nagyon jó lett, azt hiszem, elég, ha azt leírom, hogy hatan voltunk két kilónál valamivel több húsból, és el is fogyott, utolsó szemig. Üdv, Nani. PS: Ha feltöltöm a fotókat, küldök be belőle.
nijntjenyuszi
Még sosem készítettem marhapörit pácolt húsból. Most ennek is eljött az ideje, már pihen a husi a pácban. Kíváncsi vagyok a végeredményre, a recept kitűnően hangzik:)

Hasonló Receptek