Marhahúsleves

default user icon
6 4.1/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 8 személyre:
  • 1,2 kg marhalábszár, -szegy vagy -rostélyos,
  • 60 dkg ritka csont,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 1 körömnyi cseresznyepaprika,
  • 15 szem bors,
  • 1 kávéskanál sáfrány(os szeklice),
  • 80 dkg vegyes leveszöldség,
  • 30 dkg kelkáposzta,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 zöldpaprika,
  • 1 paradicsom,
  • 16 dkg finommetélt

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A húst és a csontot megmossuk, a húst 3-4 darabra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a cseresznyepaprikát leöblítjük, a borsot és a sárfrány(os szeklicé)t teatojásba zárjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk. A kelkáposztát, a csokorban hagyott petrezselymet, a zöldpaprikát és a paradicsomot leöblítjük.

    2. A csontot és a húst egy nagyobb fazék aljára tesszük, felöntjük 3 l hideg vízzel. Forrásig hevítjük, első habját szitakanállal leszedjük, majd hozzáadjuk a teatojást, a hagymát, a fokhagymát, a cseresznyepaprikát és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassan gyöngyöző forralással fél óráig főzzük.

    3. A leveshez adjuk a vegyes zöldséget, a kelkáposztát, a csokorban hagyott petrezselymet, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, majd további lassú forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.

    4. Enyhén sós vízben kifőzzük a finommetéltet, leszűrjük, rámerünk egy kevés húslevest, melegen tartjuk.

    5. A húsleves felszínéről leszedjük a zsiradékot. A levest merőkanállal előmelegített tálba szedjük-szűrjük, hozzáadjuk a tésztát. A zöldséget és a húst előmelegített tálra rendezzük, és a levessel együtt vagy utána, tetszés szerinti mártásokkal tálaljuk.

    1 adag: 1797 kJ/430 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kalmar Imre 2 évvel ezelőtt
Marhahúsleves - Erdélyi recept Ha szép és ízletes levest akarunk nyerni, azt gondosan kell elkészíteni. Ahol a víznek nagy a mésztartalma, ott szükséges a vizet lőbb felfőzni, lehűteni, és így a mész leszáll az edény aljára. Innen csendesen, hogy fel ne kavarjuk, átszúrjuk a húsfőző fazékba, körülbelül 3 liter legyen 6 személynek, mivel a hosszas főzess alatt, egy harmad rész elpárolog bélöllé. Ebbe tesszük a húst. Ha a levest akarjuk erősebnek, úgy hideg vízbe, ha a húst akarjuk ízletesebbnek, úgy előbb a vizet megint felfőzzük.
firstlady 5 évvel ezelőtt
ad 4./ ami jó nagy szamárság, mert a leves épp attól lesz zavaros, ha forralják. Ha szép lassan, alig gyöngyözve fő, akkor nem lesz zavaros, és a habját is \"elfövi\".
prütsög 6 évvel ezelőtt
én a marhahúst kiforralom kétszer, mielött beleteszem a zöldségekhez, így már nem lesz habos vagy zavaros a leves.
Szemere Katalin 9 évvel ezelőtt
1./A marhahúslevest a legjobb előző nap elkészíteni, emrt akkor ténleg le lehet szedni másnap a tetejéről a zsírt 2./ Nem elég a húst( a legtöbb esetben) csak fél órát főzni zöldség nélkül, hanem legalább egy órát és a leves épp csak gyöngyözzön. Én beleteszek a hús mellé még petrezselymet és karalábét és zellert, amit akkor veszek ki, amikor a zöldésget beleteszem. 3./Ha előző nap készyten a levest, akkor amikor kész, külön edénybe rakom a főtt zöldséget és húst és csak a levest magában hagyom "egyedül", ugyanis a levesben megpuhul a zöldség. EGyébként én nem szoktam levenni a leves habját és ennek ellenére gyönyörű és áttetsző lesz a végén.
Pista bácsi 11 évvel ezelőtt
Kelkáposzta nem feltétlenül kell a marhahúslevesbe (Vajk)
Németh R Enikő 11 évvel ezelőtt
én pár fej gombát is teszek a levesbe, egy kis darabka szerecsendiót, gazdagítja az ízét; ha hideg vízbe tesszük a húst, akkor az íz nagy része kifő a húsból a levesbe; ha meleg vízbe tesszük, akkor a hús marad ízesebb; én legalább 3szor habozom le a húst, így marad szép tiszta a leves; szerintem egy alapszakácskönyvben jó lenne megemlíteni, hogy fontos a leves \'szétszedése\', nagyon sok, szépen főtt húsleves zavarossá tud válni, ha a zöldségeket, húst nem óvatosan emeljük ki a levesből; én a levest magát sűrű tésztaszűrőbe tett gézen keresztül szűröm át, így aranysárga és ragyogóan tiszta lesz.

Hasonló Receptek