Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Marhahúsleves velőscsonttal

5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 7-8 személyre:
  • 1,20 kg marhahús (rostélyos, nyaka, lábszár)
  • 1 szép darab velőscsont
  • 1 nagy fej vöröshagyma - egészben, behasítva
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa) hosszú vékony szeletekre hasítva
  • 10 dkg zeller - egészben
  • 10 dkg karalábé - egészben
  • 10 dkg kelkáposzta cikk - egészben, vagy pár szem csiperke gomba
  • 1 csokor zöldpetrezselyem
  • 2-3 szál zellerzöld
  • 1 evőkanál egész feketebors (teatojásban)
  • 1 zöldpaprika (vegyesen csípőssel) egészben
  • 1 paradicsom - egészben
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • kb. fél mokkáskanál cukor
  • 25 dkg száraz levestészta (cérnametélt, csiga)

Elkészítés

    Elkészítés: A megmosott húst és csontot egy 7-8 literes fazékba teszem. Felengedem kb. 2,5 liter vízzel, lassan felforralom, a keletkezett habot szűrővel eltávolítom, ilyenkor már hozzáadom a sót, az egész borsot, a zeller- és karalábédarabot, majd csendesen főzöm kb. 1 órát. Ezután hozzáadom az összes további zöldséget, és puhulásig főzöm nagyon csendesen (éppen csak mozogjon a teteje). Főzés közben utána sózom, további őrölt fekete borssal, szerecsendióval ízesítem, a főzés vége felé pici cukorral lágyítom az ízeket.

    Amikor megfelelőnek találom, a zeller- és karalábédarabot, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a káposztát, a vöröshagymát és a petrezselymet kiveszem belőle, a levest hagyom pihenni tálalásig. (Ha zsírosnak találom, tetejéről a felesleget evőkanállal eltávolítom.)

    Közben sós, olajos vízben kifőzöm a levestésztát. Leszűröm, vízzel leöblítem, külön tálban kínálom a leveshez.

    Tálalásnál a tányérokba teszem a tésztát, a forró levest igény szerinti főtt zöldségekkel rámerem. Igény szerint csípős paprikát, további őrölt borsot kínálok hozzá.

    A húst fogyaszthatjuk a levesben, vagy külön reszelt ecetes tormával, mustárral, de ízlés szerint paradicsom-, sóska- vagy különféle gyümölcsmártással, főtt burgonyával kiváló második fogás.

    A velős csontból a velőt kiütjük, pirítós kenyérre kenjük, sózzuk, őrölt feketeborssal, karikára szeletelt lilahagymával, őrölt pirospaprikával fogyasztjuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin