Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Márciusi gasztroprogramok

A böjti időszak programjaiban még akad télbúcsúztató, de a hó végén esedékes húsvétváró, borkóstoló rendezvények már inkább a tavasz felé kacsintgatnak. Ebben a színes kavalkádban könnyen találhatunk számunkra kedves, izgalmas programot.

2015. március 05-08. Szegedi Toros Pálinkafesztivál, Szeged
A szervezők az idei évben a megszokott színvonalat tovább emelve még több programmal, mókás vetélkedővel és nyereménnyel várják a fesztiválra érkezőket. Ismételten lesz böllérverseny és káposztafőző verseny, az egyetemi karok is "ringbe szállhatnak" egy vicces, szórakoztató, a Toros Pálinkafesztivál témájához szorosan kapcsolódó vetélkedő keretén belül. A végső győztes jutalma a malacságok mellett a méltán közkedvelt, nagy mennyiségű pálinka. Csak hogy senki ne érezze magát vesztesnek, ösztönzésképpen minden csapat lelkesedését ajándékkal jutalmazzák. Várják a csapatok (családok, cégek, baráti társaságok) jelentkezését a káposztafőző versenyre, a böllérversenyre és az egyetemistákat a Toros Olimpiára.
www.torosfesztival.hu

2015. március 06. Veszprémi bor-blues-böllér nap, Veszprém
A Veszprémi Bor-Blues-Böllér Napok elnevezésű programsorozat főszereplői a bor, a zene és a gasztronómia. Az ország legjobb bor- és pálinkaházai képviseltetik magukat, a Veszprém-völgyben sült hurka, kolbász és más toros finomságok illata száll, a koncerteken a blues jeles képviselőinek koncertjeit hallgathatjuk. Családi programok és kézműves kirakodóvásár is lesznek, töpörtyűsütő versenyt is szerveznek az utolsó napra. Mindezek mellett lehetőség nyílik a kézműves termékek készítőivel találkozni: a mesterek megismertetik a kosárfonás, az üvegfestés, a gyöngyfűzés, a kékfestő, a nemezelés és a fajátékok elkészítésének csínját-bínját. A vásáron lehetőség nyílik többek között még a faszénparázson sült kürtöskalácsot, az igazi házi rétest, a kemencében sült kenyérlángost, aszalt gyümölcsöket és marcipán ínyencségeket megvásárolni.
www.facebook.com/bluesboller.bor

2015. március 06-07. Abádszalóki böllérfesztivál, Abádszalók
A Tiszator hagyományőrző gasztronómiai és kulturális fesztivál, mely felidézi a régi idők disznótorainak hangulatát, szokásait, ízeit. A csapatok között mindig vannak erdélyi települések képviselői is. A versenyt húsipari szakemberekből, mesterszakácsokból álló szakmai zsűri értékeli. A versenyen két kisebb területen - pálinka és pogácsa versenyben - is megmérettetik magukat a benevezők, szintén szakmai zsűri értékelésével. A fesztiválon népművészeti jellegű kirakodóvásár is zajlik. Az ilyen jellegű rendezvényekhez képest a fesztivál abban különbözik, hogy itt a porták, ahol a csapatok dolgoznak, vendégül is látják a vendégeket. Kóstolójegyek ellenében megkóstolhatják az elkészült étkeket. Az idén a rendezvény főbb látványosságai a hungarikumok lesznek. A szervezők bíznak benne, hogy az ország 44 hungarikumából minél többet be tudnak mutatni.
www.bollerverseny.com

2015. március 06-08. Fagylalt kiállítás és fesztivál, Budapest
A fagylalt napjaink legismertebb és legkedveltebb cukrászati terméke, amely Magyarországon is óriási tradíciókkal rendelkezik, és minden évben alig várjuk, hogy felfedezzük az újabbnál újabb ízeket. A piaci szereplők között is megjelent az igény, hogy a fagylalthoz kapcsolódó termékeiket ne csak kétévente a BaGaTech Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai kiállítás keretein belül, hanem a váltóévekben egy nagy rendezvényen is népszerűsítsék. A finomságok mellett színes programok keretében bemutatják a fagylalt készítésének történetét, a cukrászdáknak az irodalomban és a zenében betöltött szerepét, és megválasztják "Magyarország Fagylaltját" is.
www.fagyifeszt.hu

2015. március 06-08 VinCE Budapest, Budapest
Borfanatikusok, trendkövetők és több száz nemzetközi szakértő újra a Corinthia Hotel Budapest impozáns szalonjaiban találkozik a tavasz első hétvégéjén. Az idei rendezvényen 160 kiállító több mint 1000 bora kóstolható napijeggyel - az ötcsillagos környezethez illő sétáló kóstolón kizárólag a szakmai stáb előzetes tesztjein már bizonyított hazai pincészetek sorakozhatnak fel, idén még több külföldi borászattal együtt. A sommelier-k és maguk a borászok, de a borkedvelők is izgalmas témákat találhatnak; a világ legelegánsabb italai – a világbajnokként díjazott champagne-ok és pezsgők gondoskodnak a csúcspontokról. E mellett az egyik legmeghatározóbb trend, a biodinamika képviselői érkeznek Budapestre - Bordeaux grand cru területeitől Elzászon át a szomszédos Ausztriáig, hazánkból Somlóról és Villányból. A francia Riviéra hangulatát prémium rozék és egy Michelin-csillagos séf hozza el a mindig népszerű gasztrokurzusok egyikén.
www.vincebudapest.hu

2015. március 7. Gádorosi disznótoros nap, Gádoros
Orosháza szomszédságában, Gádoros településen immáron 10. alkalommal kerül megrendezésre a régió egyik legnagyobb gasztrokulturális eseménye a kora tavaszi időszakban. Az a vendég, aki Orosházán száll meg, tökéletes félnapos kirándulást tehet Gádorosra, a hagyományos alföldi disznóvágások világába, ahol disznótoros ételekkel és kulturális programmal várják a vendégeket. Rutinosabb látogatók akár nevezhetnek is a disznótoros versenyre, hiszen a vendégek előtt készítik el a csapatok a disznótoros finomságokat: a hurkát, a kolbászt és a disznósajtot. Hamisítatlan alföldi vendégszeretettel és finomságokkal várnak mindenkit a szervezők.
www.gadoros.hu

2015. március 13-14. Pálinka fesztivál Egerben, Eger
A gyümölcspálinka a magyar kultúra része és a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke - nem hiába emelkedett hungarikum rangra. Jó pálinkát inni pedig maga a gasztronómiai élvezet - erről mindenki megbizonyosodhat, aki ellátogat az egri Agria Park Díszkertjébe, ahol az ország legkiválóbb pálinkaházai kínálják a lehető legjobb főzeteket. Több országosan ismert főzde a nemes italait lehet megkóstolni, amelyek között számos győztes is akad. Sárgabarack, őszibarack, málna, szilva, csipkebogyó, kökény, birs, eper - csak néhány azok közül az ízek közül, melyek megtalálhatók lesznek a rendezvény kínálatában. A pálinkák mellett borok is képviseltetik magukat, kiemelt figyelmet - ahogyan a korábbi eseményeken is - az Egri Csillag bor kap. Ételekből sem lesz hiány: a pálinkák jobban csúsznak a kürtőskalács, sajt, lepény, disznótoros és magyaros fogások mellett, amelyek készítői szintén az ország legjobbjai közül kerülnek ki. A két nap alatt késő délutántól kihagyhatatlan élő koncertek is várják a pálinka szerelmeseit.
www.agriapark.hu

2015. március 13-15. Siófoki toros fesztivál, Siófok
Első alkalommal kerül megrendezésre a Siófoki Toros Fesztivál. A szórakoztató programok mellett a helyi, illetve környékbeli népi és gasztronómiai hagyományokat is szeretnék bemutatni az idelátogató vendégeknek. A programsorozat kapuit 11 órakor nyitják meg a szervezők, ezzel teret engedve a disznólkodásnak. Az idelátogatók találkozhatnak a disznótoroshoz kapcsolódó termékekkel (véres hurka, májas hurka, sült vér, sült kolbász), magyar boros gazdákkal, illetve pálinkafőző mesterekkel. Mindemellett lehetőség nyílik a kézműves termékek készítőivel találkozni, az elkészült termékeket vásár formájában megtekinteni, megvásárolni. A vásáron lehetőség nyílik többek közt még a faszénparázson sült kürtöskalácsot, az igazi házi rétest, a kemencében sült kenyérlángost megkóstolni.
www.siofok.hu

2015. március 26. Badacsony New Yorkban, Budapest
A Badacsonyi borvidék ismét egy emberként mozdul meg és mutatkozik be az impozáns budapesti New York Palotában. A 2015-ös tematika az Illatos Badacsony, így az idei rendezvény fókuszában a könnyed, illatos fehérborok lesznek.
www.tourinform.hu

2015. március 27-29. Győri toros és pálinkafesztivál, Győr
Idén első alkalommal kerül megrendezésre a Győri Toros és Pálinkafesztivál. Sztárvendégekkel és ismert fellépőkkel készülnek a szervezők, akik a jó hangulatért felelnek, ízletes disznóságok és kiváló pálinka különlegességek is lesznek természetesen.
www.torosfesztival.hu/gyori-toros-es-palinkafesztival/

2015. március 27-29. Debreceni mangalica fesztivál, Debrecen
Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre Debrecenben a mangalica fesztivál a város szívében, a Debreceni Nagytemplom előtti Kossuth téren. A kiváló minőségi termékek mellett a megfelelő szórakozásért egész napos színpadi műsorral készülnek: napközben a fesztivál hangulatához illeszkedő népzenei programok, vásári komédia, gasztrobemutatók, a helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak az estig tartó könnyűzenei programok alatt.
www.mangalicafesztival.hu

2015. március 28. Húsvéti készülődés, Gyenesdiás
Az idén tavasszal is megrendezésre kerül a "Húsvéti készülődés" elnevezésű program Gyenesdiáson. A Húsvéti Nyuszi már ugrásra készen ül a fűben. Közös készülődés a gyenesdiási Községházán, a Pásztorházban és az előtte lévő területen az alábbi programokra várják sok szeretettel a kicsiket és nagyokat: kemencés sütögetés és tojásfestés, húsvéti dekorációk készítése mellett lesz még Varázshangok játszóház, Babavarázs - vásár, veterán játékautók kipróbálása és állatsimogató.
www.gyenesdias.hu

2015. március 28-29. Bábolnai sonkafesztivál, Bábolna
Hagyományos sonkák versenye és vására kézműves vásárral és magyaros vendéglátással a Magyar Sonkalovagrend szervezésében Bábolnán. A megrendezésre kerülő gasztronómiai eseményen magyaros vendéglátás, izgalmas gasztro versengések és kézművesvásár várja a látogatókat.
www.sonkalovagrend.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss