Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Márciusi gasztroprogramok

A hosszú és havas tél után a legkisebb napfény is képes mosolyt csalni az arcunkra és rábírni minket, hogy csavarogni induljunk. A téli otthon-ülés után jó programokat ígér a március a kimozdulásra. Az ízek egy része még a telet idézi, de azért már érezhetően ott bujkál a tavasz és a húsvét is a különféle fesztiválok programjában, ízeiben.

2013. március 02. Gádorosi nemzetközi disznótoros nap, Gádoros
A rendezvény reggel 6 órakor kezdődik a csapatok felvonulásával, valamint a híres gádorosi körmös pálinka elfogyasztásával. A verseny menete a hagyományos falusi disznótor összes munkafázisának bemutatását takarja. A csapatok - hasítás után - fél-fél sertést dolgoznak fel. Minden csapatnak kötelezően készítendő (hurka, kolbász) és szabadon választott terméket kell készíteni, és a feldolgozással, asztalterítéssel 13:00 órára végezni kell.
www.gadoros.hu

2013. március 08-10. Kézműves magyar ízek vására - Gasztropiac, Budapest
Nem véletlen a Gasztropiac elnevezés, hiszen a Gasztropontok kialakításával a szervezők éppen azt kívánták elérni, hogy a látogatók igazi vásári hangulatban tölthessék itt az idejüket. A Gasztropontokon a látogatók kedvenc élelmiszereiket kényelmesen, egy időben, egy helyen szerezhetik be, a legnagyobb odafigyelés és szakértelem kíséretében. Itt találkozhatnak azokkal a friss hozzávalókkal és alapanyagokkal, melyekből az újragondolt tradicionális ételek készülnek, hiszen egy egyszerű saláta, tészta, leves, vagy akár egy marhapörkölt is sokféleképpen készülhet, legyen az hagyományos vagy formabontó. A praktikusan sétáló-tálkákban szervírozott különlegességeket akár nézelődés közben is könnyedén elfogyaszthatják az érdeklődők. A tavasz beköszöntével, a szezonnak megfelelően, egyre több zöldség fogyasztására nyílik lehetőségünk. Ennek megfelelően a vásáron találkozhatunk majd olyan leves és főzelék érdekességekkel, amelyeket a megújuló tradíciók jegyében új formában kóstolhatunk meg. www.kezmuvesmagyarizekvasara.hu

2013. március 08-10 VinCE Budapest, Budapest
A VinCE Budapest egy exkluzív boresemény Budapesten mindazoknak, akik szeretik a minőségi borokat. Egy társadalmi esemény, melyen nemcsak íz-élményt, de tudást is kaphatnak az érdeklődők - a kezdőknek utat, a szakmabelieknek újat mutatnak. A rendezvényen 160 kiállító 1000-féle borát lehet megismerni a Grand Hotel Corinthiában.
Kik azok a modern kori jedilovagok? Vajon milyen az angol királyi udvar és James Bond pezsgője? Kínában is értenek a borokhoz? A kóstolások mellett hasonló izgalmas kérdésre is választ nyújt az idei esemény. A szervezők a rengeteg kiállítón és a jobbnál-jobb borokon kívül számos egyéb programmal is várják a látogatókat. A rendezvényen borszakértők és különböző hírességek úgynevezett mesterkurzusokon hozzák közelebb a látogatókat a bor világához.
www.vincebudapest.hu

2013. március 09. Tiszator böllérfesztivál, Abádszalók
A rendezvényen felelevenítik, megőrzik és továbbadják az évszázados hagyományokat, miközben szakértői zsűri bírálja el azt, hogy ki készíti a legjobb májas hurkát, vagy ki főzi a legfinomabb orjalevest. Eldől a vita, ki főzette a legzamatosabb pálinkát az adott évben, vagy ki sütötte aznap reggel a legfinomabb pogácsát. A nap folyamán népi kézműves termékek, fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok kirakodó vására várja a látogatókat. A borkóstoló, pálinkabemutató után pedig jóleshet egy kis sétakocsikázás.
www.tiszator.eu

2013. március 14-17. Székesfehérvári toros pálinkafesztivál, Székesfehérvár
A hagyományos vidéki ízek fesztiválja és az elmaradhatatlan böllérverseny - egy rendhagyó, városi környezetben. Az izgalmas atmoszféráról és a feledhetetlen ízekről, a baráti találkozásokról és a sokáig mesélt élményekről már tízezrek mesélhetnek.
www.tiszaexpo.hu

2013. március15-17. Csopaki boros toros, Csopak
Szombat reggel 8 órakor nyit a gasztro- és kézműves vásár, a „koránkelőket és rosszalvókat” köszöntés és pálinka várja. A délelőtti kolbásztöltő versenyben baráti társaságok, családtagok, lelkes amatőrök mérik össze tudásukat és ügyességüket, mutatják be receptjeiket, megismertetvén a látogatókat a kolbászkészítés tudományával, és a házipálinka versenyen az otthonról hozott nedűk versengenek a Boros Toros Napok “legperzselőbb”, “legszúrósabb” és “legfogósabb” pálinkája címekért. Délben jó ebédhez szól majd a nóta, és délután is, az eredményhirdetések után az étel-ital mellett a zenéé lesz a főszerep. Más-más zenei stílusok: a countrytól a blues-on át a rockzenéig, számos fellépő zenekar garantálja estig a jó hangulatot. A vasárnapi hagyományos falusi disznóvágás célja, hogy megismertesse a városi lakókkal és tovább adja az utókor számára ezt a hagyományt, hiszen sok gyerek már azt sem tudja, mi fán terem a disznóvágás, és a kolbásszal, sonkával csak az üzletekben találkoznak.
www.csopak.hu

2013. március 15-17. Gyulai kolbász- és sódarmustra, Gyula
A fesztivál mára hagyományokkal bír, és ennek köszönhetően szerves része Gyula város változatos, igényes turisztikai és gasztronómiai kínálatának, hiszen most három napig a hagyományos eljárással készült szárazkolbászok, füstölt sonkák és mindenféle finomságoké lesz a főszerep. A nemzetközi kolbász és sonkaversenyen mérettetnek meg Kárpát-medence legjobb termékei, amelyekből a nemzetközi kiállításon és vásáron fel is tölthetjük a kamránkat. Számtalan szakmai és gasztronómiai bemutató, többek között a nemzetek disznóvágása teszi érdekessé a kirakodóvásárral, szórakoztató műsorokkal, gyermek játszóházzal, dumaszínházzal és esténként ingyenes koncertekkel fűszerezett programkínálatot. A média jeles képviselői immár második alkalommal tehetnek tanúbizonyságot kolbászkészítési képességeikről. A vendéglátó sátorban igazi ínyenc falatokkal, különleges borokkal és az ország legjobb pálinkáival várjuk a látogatókat. Most is megemlékezünk a hajdanán tevékenykedő, a helyi és a térség húsiparát naggyá tevő elődeinkről.
www.sodarmustra.hu

2013. március 16. Egerszalóki boros toros, Egerszalók
A program során bemutatják a hagyományos disznóvágás fortélyait. Az oda érkező vendégek részt vehetnek a disznó feldolgozásában, ebéd készítésében. A délután során az egerszalóki pincészetekben forralt bor kóstolására nyílik lehetőség.
www.egerszalok.hu

2013. március 23-24. Bábolnai sonkafesztivál, Bábolna
Hagyományos sonkák versenye és vására kézműves vásárral és magyaros vendéglátással. Mára már csak háztáji gazdaságokban maradtak meg a hagyományos termékek. A 2009-ben megalakított a Magyar Sonkalovagrendnek és a fesztiválnak is az a célja, hogy elinduljon a megmaradt hagyományos sonkagyártók összefogása. A sonka, mint hagyományos magyar termék olyan érték, melyet védelmezni, óvni kell, hogy megmaradhasson az utókornak, és a jelen kor is élvezhesse elődei tudományát, szokásait, ápolhassa annak fennmaradását.
www.babolna.hu

2013. március 30 - április 01. Nemzetközi cinkefőző fesztivál, Szatmárcseke
A nemzetközi cinkefőző fesztivál és népi ételek bemutatója az észak-alföldi régió egyik kiemelt gasztronómiai nagy rendezvénye. Bár legtöbbünknek a "cinke" szó hallatán kedves kis madarak képe ugrik be, másként vannak ezzel a szatmárcsekeiek. Ugyanis a cinke szó másik jelentése egy észak-alföldi ételspecialitás. Az alapja burgonya és liszt, és hogy milyen finom, arról bárki meggyőződhet Szatmárcsekén. Programok: szilvalekvár, szilvapálinka, aszalt szilva kóstolás, kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatkozása, gasztronómiai különlegességek, feledésbe merült ételek sütemények, kalácsok bemutatása, fotózása, receptismertetés, versenyző települések specialitása, települések kiállítása, kulturális műsor, disznóvágás, puliszka bál.
A hagyományos szatmári konyhák bútoraival berendezett sátrakban a kötelezően készítendő cinke mellett a térség számtalan ízét vonultatják fel a csapatok. S emellett a verseny részeként összeállított ételsor, így hát a kötött-tészta levestől a lapcsánkáig a térség jellegzetes étkeit mind megkóstolhatják a rendezvényre látogatók.
www.szatmarcseke.hu

2013. március 30 - április 01. Budavári húsvéti sokadalom, Budapest
A rendezvény az ország egyik legnagyobb húsvéti ünnepeként a Budavári Palota kiemelt helyszínein - Hunyadi udvar, Savoyai terasz, Halászó fiú terasz - kerül megrendezésre, ahová a hazai nép- és világzene sztárelőadóin túl számos hagyományőrző csoportot és magyar húsvéti népszokásokat felelevenítő táncegyüttest várnak. A programot színesítik a gasztronómiai látványkonyhák, mesterszakácsok és sztárvendégek közreműködésével, különleges húsvéti étkekkel. A kézműves vásár mesterség bemutatókkal kiemelten az ünnepkörhöz kapcsolódó mesterségek és mesteremberek bemutatkozásával bővül. Mindhárom napon reggeltől estig gyermekprogramok, játszóházak, húsvéti meselabirintus és számos gyerekprogram várja a családdal érkezőket.
www.budavarihusvet.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss