Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marcipános-ricottás pite

Pitét sütni mindig jó is, izgalmas is, hisz az épp aktuálisan fellelhető gyümölcsökön kívül annyi finomság kerülhet két omlós tésztalap közé, amennyit csak a fantáziánk enged.

Bár gyümölcsből most igazán sokféle akad, a nagy része frissen el is fogyott, így aztán hétvégi desszertként olyan pite került ki a sütőből, ami másféle tölteléket rejtett.

A nagyszerűen fűszerezhető ricotta nem csupán azért alapélelmiszer a frizsiderben, mert sósan és édesen is pompás, de hidegen szendvicskrémként vagy épp felturbózva tésztára vagy süteménybe is mindig jó, ha kéznél van. A marcipánnal már többször bizonyítottan alkot remek párost, így aztán ezen nem is akartam változtatni.

Szeretjük az omlós tésztát, ami itt a konyhában mindig vajjal készül, amitől az egyszerű hozzávalók dacára is valahogy olyan különleges, talán kissé régimódi, de mindenképp ellenállhatatlan lesz. Most azonban nem egyszerűen a tészta és töltelék színének erősebb kontrasztja okán, de a variációs lehetőségekkel játszadozva is tettem az alapanyagokhoz egy csipetnyi, no jó, valójában egy csapott mokkáskanálnyi kurkumát is.

Túlzásba természetesen ezzel sem szabad esni, mert könnyen megkeseredhet tőle a fogás, ha elveszíti az ember a mértéket, azonban egy kevés – ízben és színben - különös csodát művel.

Marcipános ricottapite csipetnyi kurkumával

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű, kerek piteformához:
2 db közepes méretű tojás szétválasztva
25 dkg krémes ricotta
10 dkg porcukor + 6 dkg a tésztához
10 dkg nyers marcipánmassza
1 teáskanál vanília-kivonat
20 dkg süteményliszt
10 dkg hideg vaj
1 teáskanál tejszín
1 csapott mokkáskanál kurkuma
1 csipet só
vaníliával kevert porcukor a díszítéshez – ízlés szerint

Elkészítés: A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a 6 dkg porcukrot, csipet sót, kurkumát, alaposan elkevertem. A 2 db tojássárgáját a tejszínnel kis tálban elkevertem. A hideg vajat nagylyukú reszelőn a lisztes keverékbe reszeltem. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam, majd hozzáadtam a tejszínnel elegyített tojássárgáját. Az egészet tésztává formáztam. Fóliába csomagolva ½ órára a hűtőszekrénybe küldtem pihenni.
Közben a tojásfehérjéket kemény habbá vertem. A ricottát a vanília-kivonattal és a 10 dkg porcukorral (aki édesebben szereti, tehet bele több cukrot is), valamint a durvára reszelt marcipánmasszával krémesre kevertem, majd beleforgattam a fehérjehabot.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem. A piteforma aljára sütőpapírt kanyarítottam.
A tésztát 2/3 – 1/3 arányban elvágtam. A nagyobb darabból kerek lapot nyújtottam, amivel kényelmesen kibéleltem az előkészített formát úgy, hogy a peremére is jutott bőven. A túllógó széleket levágtam, és összedolgoztam a maradék tésztával, amit ezt követően szintén kerek lappá nyújtottam. A piteformába helyezett tésztaréteg alját és oldalát villával sűrűn megszurkáltam, majd elsimítottam rajta a ricottás tölteléket. Befedtem a még várakozó tésztalappal, majd a hüvelyk- és a mutatóujjam közé csippentve a tészta túllógó széleit, megmintáztam.

A tetejét villával megszurkáltam, és 30-35 perc alatt megsütöttem. Még melegen meghintettem vaníliával kevert porcukorral, de csak langyosan szeleteltem.
Langyosan és hidegen egyaránt nagyon finom. A kurkumától a tészta nem csupán élénkebb színt nyer, de különleges aromákkal is gazdagodik.

A marcipános ricottakrém pedig könnyű és nagyon zamatos.

Ezek is érdekelhetnek

Friss