Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marcipános linzertorta sárgabaracklekvárral

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, levehető formához:
  • 20 dkg süteményliszt
  • 15 dkg őrölt mandula
  • 15 dkg jó minőségű vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db közepes méretű tojás szétválasztva
  • 10 dkg nyers marcipánmassza
  • 1 evőkanál Kirsch (ez helyettesíthető cseresznye- vagy barackpálinkával)
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt gyömbér
  • 1 csipet só
  • 1 üveg házi sárgabaracklekvár (2,5 dl)
  • 1 evőkanál hántolt, szeletelt mandula
  • A tetejére:
  • 1 púpozott evőkanál vaníliával kevert porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, a sót, a fűszereket, valamint az őrölt mandulát. Alaposan elkeverem.

A tojást szétválasztom. A fehérjét félreteszem, a sárgáját a Kirsch-sel elkeverem. Nagylyukú reszelőn a száraz anyagokhoz reszelem a vajat, gyors mozdulatokkal elmorzsolom, majd az előkészített tojássárgája segítségével gyorsan tésztává dolgozom. Nagyjából 10 dkg-nyit lecsípek belőle, a többit frissen tartó fóliába csomagoltan 1/2 órára beteszem a frizsiderbe.

Közben nagylyukú reszelőn lereszelem a marcipánt, a tojásfehérjét kézi habverővel kissé felverem, és a félretett tésztához adom mindkettőt. Összegyúrom. Lágy, ragadós massza lesz az eredmény. Ezt habzsákba töltöm.

A sütőt (légkeveréses) 165 fokra előmelegítem, a pitefoma aljára sütőpapírt helyezek.

A frizsiderből elővett tésztát két frissen tartó fólialap között nagyjából 4-5 mm vastag körlappá nyújtom. Kibélelem vele a formát. A túllógó széleket visszahajtogatom, a mutató- és a hüvelykujjam közé csippentve megdíszítem. A tészta alját villával megszurkálom, rákanalazom a lekvárt, majd a habzsákból rácsokat biggyesztek a tortára. Végül megszórom a szeletelt mandulával.

40-45 perc alatt gyenge tűzön aranyszínűre sütöm. Még melegen meghintem porcukorral, de csak akkor szeletelem, ha teljesen kihűlt!

Ezek is érdekelhetnek

Friss