Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marcipános-körtés pite

90 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához (24 cm-es piteformához):
  • 25 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg sütő margarin (Vénusz, vaníliás ízű)
  • 7 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • csipet só
  • 1 ek hideg víz (szükség esetén)
  • A töltelékhez:
  • 40 dkg marcipán
  • 3 db körte (vilmos)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd átszitáljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott hideg margarint, és összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, és a darált diót, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal  összegyúrjuk a tésztát. (Amennyiben szükséges 1 ek hideg vizet adjunk hozzá , hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.)
  2. Az összegyúrt tésztának lecsippentjük az 1/3 részét,  becsomagoljuk folpackba, és a hűtőbe tesszük felhasználásig. A nagyobb tésztagombócot piteforma méretűre nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát.
  3. A marcipánt egy nagyobb lyukú reszelőn egyenletesen ráreszeljük a piteformában lévő tésztára.
  4. A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, vájjuk ki a magházat, majd vágjuk fel vastagabb cikkekre. Ezután a körtecikkeket ráhelyezzük a marcipán tetejére úgy, hogy mindenhol befedje, majd megszórjuk a vaníliás cukor, és az őrölt fahéj keverékével.
  5. Kivesszük a hűtőből a félretett tésztát, kinyújtjuk, majd ráhelyezzük a formára, tenyérrel kissé lelapogatjuk, és villával több helyen megböködjük.
  6. Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.) A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni a piténket. 

Megjegyzés

A tészta finom omlós, a marcipánhoz pedig nagyon jól illik a vaníliás-fahéjas körte. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss