Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Maradékból finomat! Így lesz a kalácsból kalácspuding

default user icon
MME
A megmaradt finom falatokból néhány jó ötlettel új, ínycsiklandó fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Mutatjuk, hogyan!

Alaprecept: Citromos kalács

Hozzávalók (2 darabhoz):
kb. 50 dkg liszt
1 tasak instant élesztő
½ tk só
10 dkg vaj
3 db tojás
kb. 200 ml tej
5 dkg kristálycukor
1 db biocitrom

Elkészítés:

1. A lisztet elvegyítjük az instant élesztővel és a sóval, majd belemorzsoljuk a vajat. A 2 db tojást kikeverjük a tejjel és a cukorral, azután a lisztes elegyhez adjuk a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével együtt. A tésztát bedagasztjuk, végül meleg helyen, letakarva a duplájára kelesszük. Ha túl lágy, némi liszttel, ha túl kemény, egy kevés tejjel javíthatunk az állagán.

2. A tésztát kétfelé osztjuk, majd mindkét adagot felvágjuk hat egyforma darabra,  majd azokból rudat sodrunk, és feltekerjük mindet csiga alakban. A tésztacsigákat két, sütőpapírral leterített sütőlemezen elrendezzük, azután további 20 percig kelesszük a kalácsokat. Végül megkenjük a tetejüket a megmaradt, felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben tepsinként kb. 25 percig sütjük. Egy kevés porcukorral meghintve kínáljuk. Sárgabaracklekvár illik hozzá.

Elkészítési idő: 75 perc + kelesztés

A maradékból: Vaníliás-meggyes kalácspuding

Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg szikkadt citromos kalács
4 dkg vaj + a tálhoz
4 dl tej
2 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg magozott meggy (fagyasztott)

1. A kalácsot felkockázzuk, és elosztjuk egy közepes méretű, kivajazott tűzálló tálban. A tejet a tojásokkal, valamint a kétféle cukorral kikeverjük, majd a kalácsra öntjük.

2. A tálba szórjuk a felengedett, lecsepegtetett meggyet a felkockázott vajjal együtt, és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Ha túl hamar pirulni kezd a kalácspuding teteje, lefedjük egy darab alufóliával. Felszeletelve, egy kevés porcukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc

Fotó és recept: Csigó Zita

ÍGY HASZNÁLD FEL A MARADÉK HÚSVÉTI SONKÁT! 13 EGYSZERŰ RECEPT >>> 

AZ IGAZI SPÓROLÓS MENÜ: ISTENI FOGÁSOK KENYÉRMARADÉKBÓL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss