Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

(T)egyél a narancsbőr ellen! 10 tipp, hogy nyárra feszes legyen a bőröd!

default user icon
MME
A cellulitis idővel szinte minden nő életét megkeseríti. Helyes táplálkozással azonban, rendszeres testmozgással és néhány apró trükkel eltüntethetők a zavaró csíkok és dudorok!

A narancsbőr kialakulásának többféle oka lehet: megeshet, hogy nyirokkeringési zavar, genetikai okok vagy a női nemi hormon, azaz az ösztrogén szintjének növekedése (pl. fogamzásgátló szedésekor) okozza a problémát, leggyakrabban mégis a helytelen életmód tehető felelőssé érte. Ha megváltoztatod az étkezési szokásait, rendszeresen sportolsz, és jobban odafigyelsz a lelki egészségedre, a narancsbőr is eltűnhet, de legalábbis elhalványodhat!

Legfontosabb: igyál sok ásványvizet!

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele nélkül lehetetlen eltüntetni a cellulitist! Igyál meg naponta 1,5-2 liter szénsavmentes ásványvizet, amit némi frissen facsart citrom- vagy narancslével is ízesíthetsz. Ha valóban el szeretnél búcsúzni a cellulitistől, tedd tiltólistára a kávét és a cukros szénsavas üdítőket!

 A-vitaminnal a cellulit ellen!

Az A-vitaminban, a kötőszövet-erősítő C- és E-vitaminban és rostban gazdag étkezés az egyik leglényegesebb eleme a cellulitis elleni harcnak! A zöldségek és gyümölcsök közül különösen ajánlott a hüvelyesek, a lencse, a fokhagyma, a paprika, a paradicsom, a saláta- és káposztafélék, a zöld leveles zöldségek, a brokkoli, a zeller, valamint a málna, a ribizli, a szamóca, a szeder, az áfonya, a friss ananász fogyasztása. Bátran egyél a zamatos zöldségekből és gyümölcsökből naponta 20-30 dkg-nyit, emellett a zöldségekből levesben vagy köretként még 20 dkg-nyit.

Viszlát só!

A só bevitelét csökkentsd a minimumra, mert ez megköti a kötőszövetekben a vizet, ami narancsbőrhöz vezet. Kerüld a füstölt, sózott húsárukat és - halakat, valamint a készételeket és a nassolnivalókat. A fogások elkészítéséhez is minél kevesebb sót használj, vagy éppen semennyit – só helyett használj zöld fűszereket, amelyek finom és intenzív ízt adnak az ételeknek.

Amire nemet kell mondanod...

Ha nem szeretnél narancsbőrt, vagy szeretnéd, hogy eltűnjön, akkor (t)egyél ellene: mondj le a fehér kenyérről, és a fehér lisztből készült péksüteményekről. Helyette válaszd a teljes kiőrlésű, a rozsos, magvas, teljes kiőrlésű változatokat.

A túlzott cukorbevitel legalább annyira árt a bőrnek, mint a túl sok só. Ha nem akar narancsbőrt, le kell mondania az édességekről – igen, a csokiról, a kekszekről, a cukorkákról, a krémdesszertekről és a jégkrémről is! Helyettük fogyasszon például gyümölcsturmixot vagy némi joghurttal, reszelt citromhéjjal és édesítőszerrel elkevert sovány túrót.

No stressz, nincs narancsbőr?

Gondoltad volna, hogy a túlzott stressz és a kevés alvás is hozzájárul a narancsbőr kialakulásához? A kötőszöveteket az erek látják el vérrel és tápanyagokkal. Ha az érfal a stressz hatására folyton összeszűkül, azzal a kötőszövetek vérellátását is rontja. Tehát pihenj és aludj eleget, ha pedig stressz éri, szusszanj pár percet: csukd be a szemed, lélegezz mélyeket, és lazítsd el az izmaidat!

5 tipp, hogyan győzd le a narancsbőrt! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss