Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Már a lovagok is ezt ették Máltán: nyúlragu, halpite és kannoli!

A Földközi-tengeri szigetország konyhája egyedülálló módon ötvözi a helyi mediterrán, valamint az olasz és arab ízeket. Érdemes a fortélyaikat becsempészni a hétköznapi főzéseinkbe!

A hagyományos máltai ételek rusztikusak, és az évszakoknak megfelelő alapanyagokból készülnek. A második nagy sziget, Gozo zöldségekkel és szenzációs sajtokkal látja el a lakosságot, a környező tenger pedig sokféle halat küld a halászok hálójába. A tésztás fogások olasz hatásról, a fűszerek az afrikai partokhoz való közelségről árulkodnak. 

A mediterrán stílus másképp...

A máltai konyhát a szigetlakók és a máltai szigeteket századokon át elfoglaló hódítók közötti hosszú kapcsolat formálta. Az ízek e házassága eklektikusan vegyes mediterrán főzési stílust alakított ki Máltán. Habár az éttermek között számos speciális étterem található, sok vendéglátóhely kínál vagy specializálódik a helyi konyha ízeire, és a specialitások sajátos változatait kínálja.

Halas pite és a nyúlragu

A tradicionális máltai étel rusztikus és évszakfüggő. Kóstolja meg az olyan specialitásokat, mint a Lampuki pite (halas pite), a nyúlragu, a Bragioli (töltött göngyölt marhahús), a Kapunata (a lecsó máltai változata), az özvegy levese, amelyben egy kis darab Gbejniet (juh vagy kecskesajt) van. A legtöbb ételpulton megtalálható a Bigilla, vastag disznóbab pástétom fokhagymával. A snack-ek közül érdemes megkóstolni a 'hobz biz-zejt' (olívaolajba mártott kenyér, érett paradicsommal bedörzsölve, és tonhal, hagyma, fokhagyma, paradicsom és kapribogyó keverékkel töltve) és a pastizzi (túróval vagy borsópürével töltött leveles tészta) elnevezésű ételeket.

Ahol kötelező halat enni!

Ellátogatva a Marsaxlokk halpiacra vasárnap reggel, meggyőződhetünk róla, milyen változatos is a halászat a máltai vizeken. Amikor sok a hal, lehet kapni Aljottát (halleves). Évszaktól függően látható: spnotta (tengeri süllő), dott (kőhal), cerna (fűrészes sügér), dentici (dentex), sargu (fehér keszeg) és trill (vörös márna). Kardhal és a tonhal csak később, kora ősztől késő őszig fordul elő, melyet a híres Lampuka vagy delfin hal követ. Polipból és a tintahalból nagyon gyakran készítenek gazdag ragukat és tésztaszószokat.

Édes kannoli!

Kedvenc desszert csemege a Kannoli (túróval töltött ropogós, sült tésztacső), a szicíliai stílusú félig hideg desszertek (piskóta, fagylalt, kandírozott gyümölcs és tejszínhab keveréke), és a Helwa tat-Tork (édes cukros tört és egész mandula keveréke). Málta nagyobb mediterrán szomszédaihoz hasonlóan ugyan nem híres a bortermeléséről, a máltai borok azonban sikeresen képviselik magukat a nemzetközi versenyeken, és számos elismerést arattak Franciaországban, Olaszországban és még távolabbi országokban is.

Felejthetetlen máltai borok

A szigeteken termesztett nemzetközi szőlő típusok között megtalálható a Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Carignan, Chenin Blanc és a Moscato. Őshonos típusok a Gellewza és a Ghirghentina, melyekből határozott állagú és ízű kitűnő borok készülnek. A fő borászatok vezetett látogatásokat és borkóstolókat szerveznek. Évszaktól függően a látogatások során bemutatják a teljes termesztési és gyártási folyamatot a kezdeti erjesztéstől az érlelésig. E látogatások érintenek még bor történelmi múzeumokat, és lehetőséget biztosítanak borkóstolásra és különböző évjáratú borok megvásárlására is

Málta íze...  

A máltai ételek rusztikus jellegűek, a Földközi-tenger középső szigeteire jellemző íz- és színvilággal. Ételeink jellegét ugyan befolyásolja Málta Szicíliához és Észak-Afrikához való közelsége, mégis speciálisan és jellemzően a mieink. A hagyományos ételek egész életünk során elkísérnek bennünket; egy pohár baráti körben elfogyasztott selymes helyi bor mellé olajbogyó, gbejniet (helyi juhsajt), zalzett (korianderízesítésű máltai kolbász) és némi bigilla (disznóbab pástétom) keverékéből összeállított étel illik, melyet máltai kenyérrel és olívaolajjal szolgálnak fel. Vagy egy hideg napon fogyasztott pastizzi (pikáns túróval töltött tészta) tökéletes választás egy kis bor vagy kávé mellé. A tengerparton töltött nyári napokon érdemes megkóstolni a hobs biz-zejt nevű népszerű snacket, amely egy vastag szelet ropogós máltai kenyérből készül, melyet leveses, vörös paradicsomokkal dörzsölnek be, majd előzetesen ízletes olívaolajba mártott mentát, hagymát, juhsajtot és szardellát tesznek rá; a napfény íze, Málta íze. 

Ez az egészség konyhája! 

A máltai konyha mind technológiájában, mind alapanyagaiban megtestesíti mindazt, amivel az egészséges étkezést példázzuk. Nincs étkezés zöldségek és gyümölcsök nélkül, sokféle formában szolgálják fel őket, hidegen, melegen egyaránt. A terített asztalok elképzelhetetlenek vegyes saláták nélkül, a helyben termett narancsból  korlátlan a felhozatal. Sorjáznak a halas és egyéb tenger gyümölcsei fogások, a nyúl, könnyű rakott ételek és húsok, amelyeket egyedi fűszerezéssel varázsolnak igazi specialitásokká.

A nyúlon túl... 

Málta nemzeti eledele a nyúl, szinte minden étlapon szerepel, leggyakrabban borban pácolják, és fokhagymával ízesítik. Igen ízletes fogás, persze kétségkívül nem mindenkinek imponál mondjuk a nyúlmájas spagetti, a nyúlpörkölt (fenek biz zalza), vagy éppen a nyúlpástétom (torta tal-fenek). Akinek nincs ínyére megenni az aranyos kis tapsifülest, fogyasszon inkább tintahalat és különféle finom tengeri halakat (sügér, pilótahal, vörös márna, kardhal), vagy éppen szárnyas, esetleg darált húsos ételeket. Vétek lenne kihagyni a helyi hallevest (aljotta), a marhahúslevest zellerrel (brodu), vagy éppen az olasz minestrone leveshez hasonló minestrá-t. Érdemes megkóstolni   a ricottával töltött raviolit is, valamint a timpaná-t, ami egy rakott tésztaféle. Az ínyencek nem hagyhatják ki a töltött padlizsánt, a töltött velőt, a csigát, a borsos juhsajtot sem.

Pikáns apróságok

A tipikus máltai előétel tálon  aszalt paradicsomot, kapri bogyót, fűszeres juhsajtot, helyi kolbászkát, olajbogyót, babkrémet, kekszet és kívül ropogós, belül omlós, frissen sült kenyeret tesznek elénk. A vegetáriánus fogásokban is jeleskednek (ne a rántott gomba rántott sajt combóra gondoljunk), aminek az egyik fő oka, hogy a hívő katolikus helybéliek pénteken nem vesznek magukhoz húsételt. Egyébként is sok zöldségfélét szolgálnak fel a húsos fogások mellé. Például a kappunata-t, ami padlizsánból, cukkíniből, paprikából és paradicsomból készült lecsószerű egytálétel kapribogyóval, olajbogyóval, fokhagymával ízesítve. Vagy a bzar ahdar mimli-t, ami pedig különböző fűszeres töltelékkel megpakolt zöldpaprika. Ezek a  köretek  önmagukban is megállják helyüket.

Hűsítő máltai italok 

S ezek után már jöhetnek a tüzes máltai borok (Marsovin, Verdala),   a helyi sör , a CISK. Emellett többféle gyümölcssört isznak (Cyder). A helyiek kedvenc szénsavas üditőitala a KINNIE, aminek elég érdekes íze van, tulajdonképpen olyan, mintha alkoholmentes Unicum-narancs egyveleget kortyolgatnánk. Érdemes legalább egyszer kipróbálni, s eldönteni szeretjük-e vagy sem. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss