Mangalica rilette, lilahagyma lekvárral, cukkini blinivel

default user icon

Hozzávalók

  • A rilettehez:
  • 50 dkg mangalica lapock
  • 15 dkg mangalica sertészsír
  • 15 dkg libazsír
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 db babérlevél (lehetőleg friss)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ág rozmaring
  • fél fej vöröshagyma
  • A hagymalekvárhoz:
  • 0,3 dkg lilahagyma
  • 3 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 0,5 dl étolaj
  • 2dl vörösbor
  • A blinihez:
  • 40 dkg búzaliszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 20 dkg rozsliszt
  • 15 dkg főtt burgonya
  • 10 dkg reszelt cukkini
  • 1 kocka friss élesztő
  • 1 l langyos tej
  • 10 db tojás
  • 4-5 teáskanál só
  • 2-3 teáskanál cukor

Elkészítés

    A rilette:

    1. A mangalica lapockát sózzuk, borsozzuk és egy serpenyőbe a mangalica zsírral minden oldalát aranybarnára (őzikebarna) sütjük.
    2. Az elősütött húst a visszamaradt zsírral, a hideg libazsírral, egy fél fej vöröshagymával, fokhagymával, rozmaringgal, fehérborral egy magas falú tepsibe tesszük, és felöntjük zöldségalaplével annyira, hogy ellepje a húst. 140 fokra előmelegített sütőben kb. 3 órán keresztül pároljuk lefedve.
    3. Az elkészült puha húst kivesszük a zsíros szaftból, és még forrón két villa segítségével a lehető legalaposabban szálaira szedjük.
    4. Egy keverőtálba tesszük a húst, és szűrőn keresztül ráöntjük a boros-alapleves zsírt. Elkeverjük, majd miután kissé kihűlt porcelán vagy üveg tálakba adagoljuk. Tálalásig hűtőben tartjuk.

    A hagymalekvár:

    1. Cukrot karamellizálunk és hozzá adjuk a fél karikára vágott lila hagymát.
    2. Vörösborral, sóval puhára pároljuk. Tálalásig hűtve tároljuk.

    A blini: 

    1. Az élesztőt langyos tejben cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a simára tört, főtt burgonyát (hidegen), a reszelt cukkinit, a felfuttatott élesztőt, a tojásokat. Jól elkeverjük és langyos helyen 1-2 órát pihentetjük, kelesztjük.
    2. Egy teflon serpenyőben olvasztott vajjal kisebb palacsintányi tésztákat sütünk. Tálaláskor a forró blinire halmozzuk a hideg rilettet és hagymalekvárt kínálunk hozzá.

    Recept és foodstyling: Gátfalvi Péter, a MOM Park Leroy Bistro séfje

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek