Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megmenekült a malacfejű birka, feltámadt a mangalica! Az I. Magyar Sonkafalat Versenyen jártunk

Ha 25 évvel ezelőtt egy spanyol sonkagyáros, aki épp jóféle zsírsrtés után kutatva turnézott Európában, egy Debrecen-környéki tanyán nem látja meg, az éppen csak arra kószáló "malacfejű birkát", a mangalicát, és szeret bele azonnal, akkor ma már elbeszélésekből tudnánk, hogy milyen lehet a mangalica húsának, zsírjának, kolbászának íze: ugyanis már régen kipusztult volna. Ezt megünnepelendő a Magyar Konyha meghirdette az I. Magyar Sonkafalat versenyt ahol séfkiválóságok mérték össze mangalicasonka-alapú tapas-tudásukat.

A mangalica megmentésének 25. évfordulója alkalmából, a Magyar Konyha április 15-én, péntek délután tartotta az I. Sonkafalat Verseny nevű séfversenyét: Palágyi Eszter (Costes), Jahni László (Kistücsök, Balatonszemes), Ruprecht László (SVÉT) és Bíró Lajos készített három-három fogást húsz hónapos, érlelt mangalicasonkából.

A fogásokat Gerendai Károly (a Costes és a Costes Downtown Michelin-csillagos éttermek tulajdonosa), Csapody Balázs (a Kistücsök tulajdonosa és üzletvezetője), Pintér Katalin (a Gerbaud, Onyx és Émile tulajdonosa) és Ignacio Garcia Perez spanyol séf értékelték.

A verseny védnökei Juan Vicente Olmos Llorente, a spanyol Monte Nevado sonkagyár vezérigazgatója és Tóth Péter, az Olmos és Tóth Kft. ügyvezető igazgatója voltak, akik 25 évvel ezelőtti találkozásukkal, és a mangalicasonka-exportra alapított cégükkel megmentették a kihalás szélén lévő mangalicafajt, újra értelmet adva tenyésztésüknek.

Palágyi Eszter tapasai:

Olivás ciabatta, négyféle paradicsomválogatás, érlelt mangalicasonka, manchego curado sajt
Bricktészta tölcsér, mascarpone krém, lilahagyma, pirított sonka és érlelt sonka rózsa
Rozskenyér csipsz, házi körözött, friss és érlelt sonka

Ruprecht László tapasai:

Zöldborsó puding, édeskömény krém, mangalicasonka, édesburgonya pirított bricktésztával, citrusos angolzeller
Vajon pirított kalács, libamájszósz, szarvasgomba-morzsa, wasabis zellerpüré, szegfűgomba
Pácolt füstölt retek, bazsalikomvíz, gyökérkrém, érlelt sonka málnaecetes fátyolban

Jahni László tapasai:

Olajos nyurgaponty, érlelt sonka, szárított paradicsom, sóban eltett citrom, paradicsomecetes medvehagyma, fafülgomba
Kisasszondi sajtropogós, sonkába göngyölt spárga, turbolyakrém, friss turbolyalevél és -virág, bodzavirág
Sóskahab, kalácskockák tojásos tejszínbe áztatva, érlelt sonka

Bíró Lajos tapasai:

Véreshurkával töltött sonka;
Sajtos-sonkás szendvics: kolbász, paradicsom, fehér tintahal
Káposztaleves, olaj-kapor öntet, tejszínkaviár
Rácponty nyelvhallal 

A versenyben legjobbnak Palágyi Eszter kreációi ítéltettek, "minden és mindenki más a második" - mondta Pintér Katalin, a zsűri elnöke. A díjat, ami egy teljes, vágatlan Monte Nevado mangalicasonka volt, a gyár vezérigazgatója, Juan Vicente Olmos Llorente adta át, aki idén megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, a "magyar gasztronómia iránti elkötelezettsége, elsősorban a mangalica sertésfajta magyarországi tenyésztésének újraindítása, a fajta megmentése, valamint a magyar sertéshús-export növelése érdekében végzett felelősségteljes munkája elismeréseként".

Ezúton mi is köszönjük neki!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss