Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mandulatejes római galuska mézes gyümölcsökkel

60 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • 1 l mandulatej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • őrölt kurkuma
  • 15 dkg búzadara
  • 5 dkg vaj + a tálhoz
  • 3 ek méz
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 1 db zöld alma

Elkészítés

  1. Egy nagy lábasba öntjük a mandulatejet, beleszórjuk a kétféle cukrot, és felforraljuk. Hozzáadunk 1 csipet sót és egy késhegynyi őrölt kurkumát, apránként beleszitáljuk a búzadarát, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ezután hozzákeverjük a puha vajat, majd átöntjük a masszát egy vékonyan kivajazott tűzálló tálba úgy, hogy kb. 3 cm magas legyen. Folpackkal lefedjük, hagyjuk kihűlni, végül a hűtőberakjuk egy éjszakára, hogy a galuska megdermedjen.
  2. Másnap serpenyőben megolvasztunk 2 ek mézet, és megforgatjuk rajta az aszalt áfonyát.
  3. Tálaláskor fagylaltoskanál segítségével gombócokat adagolunk a galuskából, megszórjuk azokat a mézes áfonyával, végül elrendezzük rajta a megmosott, kimagozott, cikkekre vágott zöld almát. A megmaradt mézzel meglocsolva tálaljuk.
A mandulatej úgy készül, hogy az őrölt pirított mandulát felöntik vízzel, hagyják állni, majd leszűrik. Mivel a mandula zsírtartalma igen magas, ezért a belőle készített italba már nem kell növényi olaj. Gyakran ízesítik különféle aromákkal. Állaga enyhén krémes, színe rózsaszínes. Jól habosítható, ezért kávéhoz is illik. Finom müzlivel fogyasztva, továbbá mandulapuding is készíthető vele. 100 ml natúr mandulaital 53 kcal-t tartalmaz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss