Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mandulás sütemény serpenyőben

default user icon
MME
60 perc
mester
költséges
8 adag
Hozzávalók
  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg darált mandula
  • 5 dkg liszt
  • 4 db kezeletlen narancs
  • 1 rúd vanília
  • 15 dkg cukor
  • 4 cl narancslikőr (pl. Grand Marnier)
  • 1 ek vaj + a serpenyőhöz
  • 2 dl narancslé
  • 2 dl habtejszín
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1/2 tk mézeskalácsfűszer

Elkészítés

  1. A szétválasztott tojások fehérjét a cukor felével keményre felverjük. A tojássárgájákat a maradék cukorral krémesre keverjük. A mandulát elvegyítjük a liszttel, majd a tojáshabbal váltogatva, két részletben a tojáskrémbe forgatjuk.
  2. Vékonyan kivajazunk egy 28 cm átmérőjű tapadásmentes serpenyőt (pl. Fissler). Beletöltjük a tésztamasszát, megfelelő méretű fedővel letakarjuk, majd a közepesnél alacsonyabb hőfokon, a tűzhelyen sütjük 20-30 percig. Végül a serpenyőt levesszük a tűzről, és a tésztát fedő nélkül pihentetjük 10 percig.
  3. Az egyik narancsot megmossuk, megtöröljük, majd a sárga héját julienne hámozóval vékony csíkokban lehúzzuk. Ezután az összes narancsról levágjuk a fehér héjat, és a gerezdeket kifilézzük. 
  4. A vaníliarudat felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét. A cukrot egy nyeles lábasban világosra karamellizáljuk a likőrrel, a narancshéjcsíkokkal, az 1 ek vajjal és a fele narancslével együtt. Hozzáadjuk a maradék narancslét, valamint a kikapart vaníliavelőt, és az edényt levesszük a tűzről.
  5. A tejszínt a vaníliás cukorral és a mézeskalácsfűszerrel együtt keményre felverjük. A tésztát óvatosan egy rácsra vagy süteményestálra csúsztatjuk. (Nem borítjuk!) Még melegen kirakjuk a narancsfilével, majd megöntözzük a likőrös karamellel. A tejszínhabot külön kínáljuk hozzá.


Megjegyzés

Recept és fotó: Fissler - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss