Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mandulás hajlított keksz (Tuiles aux amandes)

5/5
30 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Ennek a látványos és finom keksznek a titka, hogy egyszerre csak kis mennyiséggel érdemes dolgozni, mert nagyon könnyen elveszíti hajlékonyságát, ezért aztán viszonylag gyorsan kell vele szorgoskodni.

Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, a papírt vékonyan megkenem vajjal. A mandulaszeleteket zsiradék nélkül egy serpenyőben enyhén megpirítom, félreteszem. A maradék vajat felolvasztom a serpenyőben. A tojásfehérjéket a cukorral kézi habverővel (nem elektromossal!) krémesre keverem. Nem kell habot verni belőle, elég, ha sűrű, krémes állagot ölt. Beleszitálom a lisztet, hozzáadom a gyömbért, további keverés mellett hozzáadom a tejszínt és a vajat – csomómentes, híg krém lesz a végeredmény. Ebből a masszából evőkanállal közel kerek halmokat biggyesztek az előkészített tepsibe, egymástól jókora távolságra. Minden tésztahalom tetejére teszek néhány szelet pirított mandulát.

175 fokra előmelegített tepsiben kb. 8-10 perc alatt világosra sütöm. Akkor készült el, ha a széle már aranybarna. Amíg sülnek, előkészítek egy hosszú nyújtófát. A kisült kekszeket ráhajlítom a nyújtófára, majd a már hajlott kekszeket rácsra helyezem.

Ha nem sikerül ezt a műveletet elég sebesen végrehajtani, és a tepsiben már megszilárdultak a maradék kekszek, 2 percre visszateszem a sütőbe, így visszanyerik hajlékonyságukat.

Megjegyzés

A mandulás kekszeket őszibaracksorbet-hoz vagy más krémes édességekhez kínálom.

További fotókat és tudnivalókat a recepttel kapcsolatban Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss