Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mandarinos túrótorta

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 6 egész tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 2 evőkanál meleg víz
  • 2 evőkanál erős feketekávé
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 2 teáskanál kakaópor
  • A krémhez:
  • 1 dkg zselatinpor vagy 6 lap zselatin
  • 7 db mandarin
  • 5 dl tejszín
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg porcukor
  • A díszítéshez:
  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés

Elkészítés: A 26 cm-es kapcsos tortaformát alját sütőpapírral kibélelem. A papírt lehet vajazni és meghinteni morzsával, de a jó minőségű sütőpapír nem ragad.

A tésztához a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a meleg vízzel elkeverem, majd beleteszem a cukor felét (szemre), a vaníliás cukrot és a feketekávét, és jó alaposan eldolgozom. A tojásfehérjébe teszek egy csipet sót, azzal felhabosítom, majd a cukor másik felével nagyon kemény habot verek. A lisztet és az étkezési keményítőt elkeverem a kakaóporral, és óvatosan összekeverem a tojássárgás krémmel és a felvert tojásfehérjével, de ezt már csak fakanállal, nem géppel.

A kész masszát az előkészített formába töltöm, és előmelegített, forró sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütöm. (Tűpróba!) 5 percig résnyire nyitott sütőajtónál pihentetem, majd rácsra teszem kihűlni. Ha kihűlt, 2 lapba vágom.

A krémhez a zselatint hideg vízbe áztatom, majd felolvasztom. Az összes mandarint meghámozom, eltávolítok minden fehér részt róluk, majd nagyjából egyforma körszeleteket félreteszek a torta díszítéséhez, a többit pedig kb. egyforma kockákra felvágom. A tejszín felét a cukor felével kemény habbá verem. Áttöröm a túrót, amibe belekeverem a mandarindarabokat, és óvatosan beleforgatom a felvert tejszínt.

Összeállítás: A tészta alját visszaillesztem az összeállított tortaformába, ráhalmozom a krémet, befedem a másik tésztalappal, és a hűtőbe teszem kb. 3 órára dermedni. A maradék tejszínt kemény habbá verem a cukor másik felével. Eltávolítom a tortakarikát, és bevonom a tortát a tejszínnel. A félretett mandarinkarikákkal ízlésesen kirakom a torta tetejét körben, a közepébe pedig étcsokoládé forgácsot szórok.

Megjegyzés

Néhány jó tanács, hogy biztosan sikerüljön a piskóta:
-180 fokos, előmelegített sütőbe teszem a kész masszát, mert nem szeret várakozni a sütésre,
- a sütés első 15 percében sosem nyitom rá az ajtót, hogy bekukkantsak, hogyan áll, mert összeesik,
- mindig tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e a közepe (pl. saslikpálcikával),
- nem veszem ki azonnal a sütőből, ha kész, résnyire nyitott ajtónál pihentetem kicsit.

Nem egyszerű elkészíteni, de igazán megéri, mert az eredmény egy habkönnyű és nagyon finom torta. - Mizsuzska

Ezek is érdekelhetnek

Friss