Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bombajó mandarinos desszertek a Fanta szelettől a charlotte-ig

Bár a mandarin már november végén megjelenik a boltok polcain és a piacok kínálatában, a rutinos déligyümölcsevők tudják, hogy a mandarin igazi ideje januárban jön el.

Ekkor már valóban lédús, érett gyümölcsöket lehet kapni, amit nem csak magában ehetünk, hanem különféle süteményekhez, desszertekhez, pohárkrémekhez is felhasználhatjuk vagy akár el is tehetjük lekvár vagy „lemon curd” formájában.

Mivel viszonylag ritkán kapható kezeletlen, bio mandarin, ezért érdemes figyelembe venni, hogy a gyümölcs kezelt héját a felhasználás előtt a lehető legkörültekintőbb módon mossuk meg, hogy minél kevesebb vegyszer kerüljön a készülő ételbe.

A desszertek egy részét nem feltétlen kell friss mandarinból elkészíteni, a lecsöpögtetett konzerv is jó hozzá. Ebben az esetben viszont azzal számoljunk, hogy az édességünkhöz kevesebb cukorra lesz szükségünk.

A mandarinnal készített desszertek közül az egyik legkedveltebb a pohárkrém, amihez nem csak pudingot vagy ízesített sajtkrémet használhatunk fel, hanem akár főzhetünk egy jó tápióka pudingot vagy a mostanság kedvelt szuperélelmiszert, a chia magot is bevethetjük, hogy ne csak finom, hanem igen egészséges is legyen a desszertünk.

A mandarint érdemes egy kis szirupban felfőzni a felhasználás előtt. A sziruptól édesebb lesz és a textúrája pedig kellemesen lágy, a gyümölcshús körülölelő hártyák is megpuhulnak. A szirupot kedvünk szerint fűszerezhetjük, egy kis fahéjat vagy akár zöld fűszereket is adhatunk hozzá, de csak annyit, amennyi kiemeli, s nem elnyomja a mandarin ízét, illatát.

Ha zselé formában szeretnénk a mandarint felhasználni, akkor a szirupban felfőzött gyümölcsöt csak pürésítenünk kell és a számunkra megfelelő zselírozó anyaggal (például agar-agar vagy zselatin) dolgozzuk össze. A mandarinzselébe nyugodtan reszelhetünk egy kevés mandarinhéjat is, illetve extra gyümölcslével is gazdagítható. A mandarinból készített zselé jól mutat a különféle pohárdesszertekben, de tökéletes helye van egy túrótortán is, illetve a sokak által kedvelt kakaós piskótájú, túrókrémmel rétegzett Fanta szelet tetejére is kerülhet valódi gyümölcsvelőből készített gyümölcskocsonya, a fent nevezett üdítő helyett. Ennél a süteménynél a túrókrémet is nyugodtan megbolondíthatjuk egy kis reszelt mandarinhéjjal, de még akár a csokis piskótába is kerülhet egy kevés, nem fog neki ártani.

Ha valami igazán mutatós, de nem túl macerás mandarinos süteményt szeretnénk készíteni, akkor célszerű kipróbálni a jól bevált charlotte tortát, mandarinos tejszínes túrókrémmel. Ha nem szeretnénk a házi piskótatekerccsel bajlódni, akkor babapiskótával is elkészíthető ez a desszert.

Abban az esetben, ha a kamra polcára szánnánk valamilyen mandarinos finomságot, érdemes készíteni egy jó adag „lemon curd”-öt, azaz mandarinból, tojássárgájából és vajból készített krémet, amit magában enni is egy öröm, de számtalan süteményhez felhasználható, vagy a mandarint lekvár, esetleg befőtt formájában eltenni.  

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss