A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük (géppel is végezhetjük). A sárgáját kikeverjük a cukor felével.
Amikor a fehérje már kemény, beleszórjuk a maradék cukrot, és még egy kicsit verjük tovább. A felvert fehérjéhez hozzáadjuk a sárgáját (ezt is csinálhatjuk géppel, de a leglassúbb fokozaton).
Ezután egy kanál segítségével óvatosan és apránként hozzáadjuk a lisztet, és minden adagolás után átkeverjük.
Kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és 160 fokon tűpróbáig sütjük. (Sütésnél az első 10 percben ne nyissuk ki a sütőt!)
Amikor a piskóta megsült, hagyjuk kicsit kihűlni, majd félbevágjuk, hogy 2 lapot kapjunk. A krémhez habosra keverjük a mascarponét és a habtejszínt a porcukorral, a vaníliával és egy csipet sóval.
A piskótalapok alsó felén egyenletetesen eloszlatjuk a mascarponekrémet, majd megkenjünk a málnalekvárral, és befedjük a piskótalap másik felével. Meghintjük porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.