Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Málnás-mandulás zserbó

60 perc
egyszerű
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg zsír
  • 6 dkg cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 1 tk só
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg cukor
  • 1 üveg málnalekvár
  • A mázhoz:
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tk mandulaaroma
  • víz

Elkészítés

  1. Az élesztőt simára keverjük a tejföllel. A lisztet elvegyítjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját és az élesztős tejfölt, és alaposan összegyúrjuk. 4 egyforma részre osztjuk, és folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. A mandulát összevegyítjük a cukorral, a lekvárt egy szitán átpasszírozzuk. 
  3. Kinyújtjuk az egyik tésztagombócot és egy kivajazott, kilisztezett tepsibe (kb. 20x30 cm) fektetjük. Megkenjük a lekvár 1/3-ával, rászórjuk a cukros mandula 1/3-át, és addig rétegezzük, amíg elfogynak a hozzávalók. Villával megszurkáljuk, és meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Kifordítjuk a tepsiből, és teljesen kihűtjük.
  4. A mázhoz elkeverjük a porcukrot az aromával és annyi vízzel, hogy sűrű, de kenhető legyen, és egy kenőkéssel rásimítjuk a zserbó tetejére. Hagyjuk megszilárdulni, majd tetszés szerint szeleteljük.

Megjegyzés

Nem múlhat el a karácsony zserbó nélkül, kicsit átvariáltam a süteményt. Ajánlom az elkészítését, mert nagyon finom. - Baloghné Judit

Ezek is érdekelhetnek

Friss