málnalekvár (vagy fagyasztott málnából főzött dzsem)
A csokoládémázhoz:
12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
1 dl tejszín
Elkészítés
A mandulaforgácsot állandó kevergetés mellett világos zsemleszínűre pirítjuk, majd teljesen kihűtjük és ledaráljuk.
A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, az instant kávéval, a kakaóval, és a darált mandulával.
A csokoládét és a vajat, vízgőz fölött felolvasztjuk, majd kihűtjük.
Egy keverőtálba beletesszük a porrá őrölt barna cukrot és az egész tojásokat, majd robotgéppel addig keverjük, hogy a térfogata a duplájára nőjön. Ezután először hozzákeverjük az olvasztott vajas csokoládét, majd a lisztes keveréket (elég folyós masszát kapunk).
Két darab 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a masszát egyenlően elosztva a formákba öntjük. Előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve pár percig a formába hagyjuk, majd rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.
A tölteléknek saját főzésű vagy készen vásárolt málnalekvárt használjunk. (Én a fagyasztott málnát cukorral, vaníliás cukorral pár percig főztem, majd szűrőn átpasszíroztam, hogy a magok ne kerüljenek bele. Ezután visszatettem a tűzre, kiforraltam, és egy pici vízzel elkevert kukoricakeményítővel besűrítettem. Mielőtt a tésztára kentem, teljesen kihűtöttem.)
Egy tálba beletördeljük a csokoládét. A tejszínt forráspontig hevítjük, majd a csokoládéra öntjük, és simára keverjük. Hűlni hagyjuk, majd amikor már kezd megdermedni, bevonjuk vele a tortát.
Az egyik teljesen kihűlt tortalapot egy tálcára helyezzük, majd ízlés szerint megkenjük a málnalekvárral. Ezután ráhelyezzük a másik tortalapot. Végül a torta tetejét, és oldalát bevonjuk a csokoládémázzal. Tetejét pörkölt mandulával díszítjük.
Legalább 1-2 óra hosszára a hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.Tálaláskor vízbe mártott késsel felszeleteljük.