Elkészítés: A tejet testhőmérsékletűre melegítjük, majd feloldjuk benne az élesztőt. A vajat és a cukrot habosra keverjük, a tojást, az élesztős tejet és a liszt nagy részét hozzáadjuk. A lisztből egy keveset félreteszünk a dagasztáshoz. A tésztát addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.
A tésztát kissé meglisztezett deszkára borítjuk, és kb. 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk. 9 cm-es pogácsaszaggatóval nagyjából 20 korongot vágunk ki belőle. Egy kevés dzsemet kanalazunk minden korong közepére. A tésztát ráhajtogatjuk, és középen összecsípjük. A fánkokat úgy helyezzük papírkosarakba, hogy az illesztés alulra kerüljön. Tepsibe rakjuk. Letakarjuk, és további 20-25 percig kelesztjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A fánkokat a középső rácson 5-7 percig sütjük. Ha megsült, olvasztott vajjal megkenjük, tetejét porcukorba mártjuk. Nagyon finom és könnyű tészta.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre