Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Málna, te drága!

default user icon
SB
Boldogasszony csipkéjének is nevezik, és a német „Himbeer” név alapján himpér néven is ismert gyümölcsünk.
Málna, te drága

Hazánkban is őshonos, Európában a legészakibb területeken és Portugálián kívül mindenhol terem málna. Fehér, sárga, lila és fekete is létezik, a leggyakoribb a piros málnaszem.

Latin neve rubus idaeus, a „rubus” pirosat, az „idaeus” pedig Ida hegyéről származót jelent. A Kréta szigetén lévő Ida hegyről származik állítólag a málna, de egy másik legenda szerint az Ida nevű erdei nimfa vére színezte meg az eredetileg fehér gyümölcsöt, melyet a síró, kisgyermek Jupiternek akart szedni.

A középkortól nagy mennyiségben gyűjtötték erdős területek szélén, tisztásokon, irtásokon, és kolostorokban termesztették, nemesítették.

Milyen málnát vegyünk?

Az egyik legnehezebben szállítható és tárolható gyümölcs. A puha, érzékeny málnaszemek a legapróbb nyomásra is összetöppednek, ráadásul a málna gyorsan penészedik is.

Előnye, hogy jól bírja a mélyhűtést, ha tálcán előfagyasztjuk, igazi gurulós málna lehet a jutalmunk.

A málnaszedés körülményes munka, az ágak szúrósak, a szemek leszedését pedig fontos jól időzíteni, mert túléretten lepotyognak. Vacokkúpnak hívják a termést tartó apró pöcköt, mely a málnavesszőn marad, miután a málnaszemet lehúztuk róla.

Mi készüljön belőle?

Gyerekek kedvence a málnaszörp , de finom a jó házi málnalekvár vagy különleges dzsem, jólesik a reggeli mellé.

Aromáját süteményekben is jól megőrzi, linzerbe, tortákba is nagyon kellemes, de különféle pohárkrémek vagy trifle alkotóeleme is lehet. Sőt: lehet belőle málnazselé és öntet is, utóbbi palacsintához, vargabéleshez, gofrihoz vagy egyszerűbb muffinokhoz is nagyon sikeres kiegészítő, különleges, friss ízével feldobja az ételt..

Könnyű nyári gyümölcslevest is készíthetünk málnából, de remek turmixba vagy smoothie-ba is. A málnás csokiszufflé egyenesen felejthetetlen, de minden csokis desszerthez jól illik a málna aromája, és ha vendégvárásra műalkotást szeretnétek készíteni, próbáljátok ki ezt a leveles tésztás, bogyós gyümölcsös finomságot, akár minden szinten málnából.

Málnalevél tea

Szinte minden kismama ismeri a málnalevélteát, melyet a terhesség utolsó néhány hetében érdemes naponta fogyasztani, mivel tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Ér- és pórusösszehúzó, antibakteriális hatású is. Megfázás esetén is jól lehet használni a málnalevélből készült főzetet, hiszen csökkenti a gyulladásokat.

Málnás receptek  >>>

Hideg málna- vagy szederkrémleves

Hozzávalók:
50 dkg málna vagy szeder (lehet vegyesen is, úgy még finomabb)
1 pohár natúr joghurt
kevés fahéj
ízlés szerint méz
kevés víz

Elkészítés: A gyümölcsöket - nyersen! - leturmixoljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magja ne kerüljön a levesbe. Érdemes vele időt tölteni, sokat javít az élvezeti értékén. Az átpasszírozott gyümölcskrémhez hozzáadjuk a joghurtot, a fahéjat, a mézet, valamint annyi vizet, hogy még krémes állagú maradjon. A kész levest betesszük a hűtőbe. Fogyasztás előtt díszítjük egy kiskanál joghurttal, amit villával csiga formára meghúzhatunk. Ha maradt a gyümölcsből, néhány szemet beleszórunk, és már fogyaszthatjuk is.

Málnaszörp egyszerűen

Hozzávalók:
érett málna
víz
cukor

Elkészítés: A megtisztított, megmosott málnát összezúzzuk, és egy nagy uborkás üvegbe tesszük. Másnap vászonruhán leszűrjük, jól kinyomkodjuk, és minden liter tiszta gyümölcsléhez 5 dl vizet és 1 kg cukrot adunk. Összekeverjük, felforraljuk, és 5 perc főzés után forrón palackozzuk, majd száraz gőzben kidunsztoljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss