Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csak süteménybe vagy szörpnek jó - így használd fel a málnát!

Ahogy megjelenik az eper, rögvest a nyomában az első málnák is ott piroslanak a zöld bokrokon. Az illatos, érett gyümölcsöt számtalan formában felhasználhatjuk a konyhában, még az sem számít, hogy több a magja, mint ildomos lenne. Természetesen a málnát a legtöbb esetben valamilyen édes fogásba komponáljuk bele, de ettől függetlenül érdemes végigfutni a teljes étlapon, mert nyáridőben itt is, ott is találkozhatunk egy-egy málnás fogással.
Málnaleves

A nyári gyümölcsökből szinte biztos, hogy készül valamilyen leves. A friss málnát többféleképp is felhasználhatjuk. Egyrészt főzhetjük, azaz a kevés cukorral készített szirupban megfuttatott málnát tejtermékekkel vagy gabona alapú „tejekkel” gazdagíthatjuk, zöld fűszerekkel (menta, bazsalikom, citromfű, citromos kakukkfű) ízesíthetjük, majd visszahűtve kínálhatjuk.

Ha azonban túl meleg van a főzéshez vagy nincs türelmünk kivárni, amíg meghűl a leves, akkor kitűnő választás lehet a smoothie is, amihez minden hozzávalót a turmixgépbe tehetünk, s azzal készíthetjük el a hűsítő levesünket. Amennyiben zavarna a mag, akkor érdemes jó minőségű gyümölcscentrifugán átpörgetni a málnát, vagy ennek hiányában egy sűrűbb szövésű fém szűrőn átpasszírozni.

A málnalevesből könnyű málnás pohárkrémet készíteni, csupán egy kevés zselírozó anyagra van szükség (zselatin, agar-agar), s máris poharakba kanalazható a panna cottára emlékeztető krém.

Málna a salátában

A gyümölcsöket nem csak gyümölcssalátákhoz javasolt felhasználni, hanem a különféle, zöldségekből fabrikált ételeinkbe is nyugodtan tehetünk egy keveset. A málna nagyon jó partnere a friss salátáknak, a rukkolával, madársalátával, vagy épp tölgysalátával készített fogásainkban van helye. Ízét, jelenlétét tovább erősíthetjük, ha a salátához málnaecetet csepegtetünk, vagy málnás ízesítésű balzsamecettel locsoljuk meg.

Ha málnával ízesített salátát készítünk, arra ügyeljünk, hogy ez a gyümölcs könnyen összetörik, így érdemes a már bekevert, átfogatott salátára lazán ráborítani a kívánt mennyiséget, s egy-két nagy mozdulattal finoman beleforgatni.

Főfogások málnával

A málna nem csak a salátákban találkozhat a húsokkal, hanem pácként vagy szószként, öntet formájában is. A szárnyashúsok mellett a málna jó választás lehet a marhahúshoz, illetve a különféle vadból készített fogásokhoz. A málnából készített chutney-val a frissen sült grillhúsokat szintén megbolondíthatjuk, de egy libaburgerbe is tökéletes helye lehet.

Édes málna

Természetesen ennek a gyümölcsnek is a legnagyobb játéktere a desszerteknél van. A málnát belekomponálhatjuk számtalan krémbe, készíthetünk vele mindenféle tortákat, süthetünk málnás bedobós kevert piskótát, francia mintára málnás krémest is alkothatunk. A málna jó helyen van a gyümölcsös tiramisuban, a joghurttortában, a sajttortában, s miután jól illik a csokoládéhoz, így a kakaós, erőteljesen csokis sütemények teljes palettáján bevethető, a málnás-csokis pavlovától egészen a csokoládévulkánig.

Ez a gyümölcs málnalekvárrá, málnaszörpé is avanzsálhat a konyhánkban, hogy ne csak a szezonban tudjuk egy-egy málnás finomsággal előrukkolni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss