Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákvirágoknak

default user icon
SB
Szerencsére a kelet-európai kulinária tárháza igen gazdag mákos receptekben, tőlünk nyugatra és Ázsiában inkább a drogfogyasztás jut az emberek eszébe. Rossz, aki rosszra gondol, mi imádjuk a mákot. Enni.
Mák a múltban

A görög és római birodalom lakói mézzel keverve fogyasztották a mákot. Minden nagy ókori civilizáció ismerte a mákteát - nyugtató hatása miatt. A görög mitológia szerint a mák Adonisz könnyéből lett, amikor az elvesztett szerelmet siratta. Őshazája Közép-Ázsia, de ma már a világon mindenfelé termesztik és korlátozzák egyes fajták termelését.

Mágikus mák

Termékenységvarázslás, esővarázslás, jövendőmondás, ráolvasás. Ezekre mind használták a mákot, ezért is tekintik misztikus növénynek. Már az asszírok is az "öröm növényének" hívták, Kínában és a görögöknél egyaránt ismert volt érzékkorbácsoló képességéről.

Mákból drog

Ma már hazánkban is kizárólag a rózsaszín virágú mák termeszthető, a többit - a magas alkaloidtartalom miatt - kitiltották. A mák gubóját a mákmagok kinyerése után a gyógyszeripar használja. A mák az ópium alapanyaga. Az ópium készítéséhez a zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedvet használták. Egy magyar tudós, Kabay János fedezte fel, hogyan lehet úgy kinyerni a gyógyszeripar számára fontos vegyületeket, hogy az értékes máktermés megmaradhasson.

Mákegészség

Már a középkortól használják érzéstelenítőként, fájdalomcsillapítóként. Több kutatás is bizonyítja, hogy a gyakori (hetente háromszori) mákfogyasztás igen jó hatással van a csontritkulásra, mivel a mák olajában lévő foszfor segítségével sokkal hatékonyabban felszívódik a kalcium. Ha nem akarunk túl sok mákot enni, lehet mákolajat is fogyasztani.

Mák a fogak közt

A magokat használhatjuk egészben vagy őrölt formában.
A leggyakoribb édes ételekben a magyar konyha régóta és nagyon változatosan használja. Készül belőle töltelék rétesbe, bejglibe, szórjuk mákos gubára is. Palacsintában is jó, és nem elhanyagolható íz a mákfagylalté sem.

A töltelékekben általában almával esetleg tökkel mixelve, cukorral, mézzel összefőzve, tejjel, tejszínnel finomítva használjuk.

Egészben péksütemények
tetején mutat jól.

Jól harmonizál a meggyel, vaníliával és a gyömbérrel is izgalmas választás.

Karácsony idején még a szokásosnál is több mákot fogyasztunk, hiszen a mákszemek a bőséget szimbolizálják.

Mákos snack

Hozzávalók:
80 dkg liszt
10 dkg mák (nem darálva!)
10 dkg sajt
3 teáskanál só
1 csomag sütőpor
3 dl tejföl
37,5 dkg  vaj vagy margarin
1 evőkanál zsír
2 tojás sárgája
A tetejére:
2 tojásfehérje
szezámmag

Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, meggyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk, és a tojásfehérjékkel megkenjük. Szezámmaggal megszórjuk, és késsel vagy derelyemetszővel apró kockákra vágjuk. Ezután tepsibe rakosgatjuk, és kb. 180 fokon megsütjük. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg, mert a mák megkeseredik.

Joghurtos mákkocka áfonyahabbal

Hozzávalók:
20 dkg mák
60 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 tojás
2 dl olaj
4 dl joghurt
40 dkg méz
áfonya
tejszín

Elkészítés: A mákot megőröljük, hozzákeverjük a lisztet, az egész tojást, az olajat, a joghurtot és a mézet. A jól kikevert tésztát egy olajjal vékonyan kikent, lisztezett sütőtepsibe töltjük és 180-200 fokos sütőben megsütjük. A süteményt kockákra vágjuk, tányérra helyezzük, és kemény tejszínhabbal elkevert áfonyával tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss