Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Máktorta meggyszósszal, eperpürével és házi vaníliafagyival

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A máktortához:
  • 20 dkg tejcsoki
  • 5 dkg étcsoki
  • 3/4 bögre nyírfa- vagy barnacukor
  • 1/2 bögre darált mák
  • 5 egész tojás
  • 17 dkg tea vaj
  • 1/3 bögre finomliszt
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna
  • A meggyszószhoz:
  • 1 üveg meggybefőtt
  • kevés víz
  • nyírfa- vagy barnacukor
  • őrölt szegfűszeg
  • fahéj
  • kb. 2-3 evőkanál kukoricakeményítő
  • Az eperpüréhez:
  • kb. 20-22 dkg eper megtisztítva
  • méz ízlés szerint (jelen esetben pitypangméz/zselé)
  • 2 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 2 teáskanál 2:1-es dzsemfix
  • A vaníliafagyihoz:
  • 23 dkg nyírfacukor
  • 6 tojás sárgája
  • 5,5 dl zsíros tej (legalább 2,8-as, de a 3,5-es a legjobb)
  • 2 dl 30%-os habtejszín
  • 1 rúd vanília

Elkészítés

Elkészítés: A fagylalthoz a cukrot és a tojások sárgáját jól kikeverjük. Beletesszük a vaníliarúd kikapart magjait is. Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt is, majd a vanília héját, és kis gázrózsa maximumán folyamatos keverés mellett felforraljuk. Amikor éppen elkezdene forrni, elzárjuk a gázt, és sűrűn megkeverve kihűtjük. (Ha valami oknál fogva főzés közben összetúrósodna, passzírozzuk át.)

Egy nagyobb tálba tesszük, és úgy be a fagyasztóba. Legalább 3-4 alkalommal kb. fél óránként jól keverjük át, majd hagyjuk rendesen megfagyni. Ezután lehet szépen adagolni kehelybe, tölcsérbe, kis tálba vagy a desszert mellé. :)

A máktortához a csokikat kockára darabolva gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a cukrot. Majd lehúzzuk a gázról, és ha kihűlt, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, a lisztet és a mákot. A tojásfehérjéket habbá verjük, 1/3-át a masszához keverjük, hogy fellazítsa, majd óvatosan hozzáadjuk a többi habot is.

Sütőpapírral bélelt, illetve vajazott, lisztezett formákba töltjük, majd 165 fokon 50-55 percet sütjük. (Tűpróbát érdemes végezni!)

Amikor kivesszük a sütőből sütőpapírra fejjel lefelé kiborítjuk (de előtte elővigyázatosságból vágjuk körbe a formában, nehogy a széle valahol beletapadjon), és kihűtjük.

A meggyszószhoz az üveg meggyet levével és kis vízzel együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti fahéjat, szegfűszeget és cukrot, ezek után folyamatos kevergetés közben adagoljuk a keményítőt. (Vagy ha biztosra akarunk menni, kiszedünk egy kis tálba levet, és abban keverjük el a keményítőt, majd visszaöntjük a meggyhez.) Megvárjuk, míg kicsit besűrűsödik, és lehúzzuk a gázról.

Az eperpüréhez a megtisztított epret leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk kislyukú szűrőn. Az így kapott pürét a mézzel és a citromlével kis lángon kb. a felére beforraljuk. Néha keverjük át, mert odakaphat.
Mielőtt elzárjuk, keverjük bele a dzsemfixet, forraljuk még egy picit, majd zárjuk el a gázt. Hagyjuk kihűlni.

Tálalás: a tortából akár formákat is kivághatunk sütemény kiszúróval, akár tortaszeleteket, akár kis tortaformákban is süthetünk egyszemélyes tortácskákat. Egy tányérra tesszük a tortát, rá vagy mellé tesszük a fagyigombócokat, és meglocsoljuk eperpürével vagy meggyszósszal. Kínálhatunk mellé friss gyümölcsöt is.

Megjegyzés

A vaníliafagyi receptje Maxtól van...
- Suncika

Ezek is érdekelhetnek

Friss