Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákosguba torta vanília krémmel

45 perc
mester
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • 12 db vajas kifli
  • 1 liter tej
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor ( nálam nyírfacukor)
  • 15 dkg darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 10 dkg mazsola ( opcionális )
  • Krém :
  • 4 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliáscukor ( nálam 2 tk. vaníliaesszencia)
  • 8 dkg cukor ( nálam fruktóz)
  • 4 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • Tetejére :
  • 3 dl tejszínhab
  • 1 ek porcukor ( nálam por nyírfacukor)
  • 1 csomag zselatinfix
  • mák a díszítéshez

Elkészítés

  1. A mákot ledaráljuk, a kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos, vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük.
  2. A darált mákhoz hozzáreszeljük a citromhéjat, beleszórjuk az őrölt szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz keverjük. Ráöntjük a kiflikarikákra és várunk kicsit, míg a kifli felveszi a folyadékot.
  3. Egy 24 cm-es, kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, és belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük.
  4. A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, vaníliával és a pudingporral, majd a forró tejhez adjuk, úgy, hogy először egy kis merőkanállal belekeverünk, és csak ezután öntjük az egészet a tejhez, majd sűrűre főzzük. Megvárjuk míg kihűl, majd 15 dkg vajjal jól kikeverjük.
  5. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük mielőtt a habot rányomjuk a tetejére. A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfixszel, habzsákba rakjuk és halmokat nyomunk a torta tetejére. Díszítésnek megszórjuk szemes mákkal.

 

Megjegyzés

Aki szereti a mákos gubát annak ajánlom próbálja ki a tortát,mert csodálatos látványt,és fantasztikus ízvilágban lesz részse. - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss