Mákos zserbó szilvalekvárral

default user icon
1 3.8/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 17 dkg porcukor
  • 15 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl tejföl
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 kis üveg szilvalekvár
  • víz
  • A tetejére:
  • csokoládémáz

Elkészítés

    Elkészítés: Az élesztőt a meglangyosított tejfölben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. A tésztát jól összedolgozzuk, 3 egyenlő részre osztjuk, legalább 2 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.

    A töltelékhez a megdarált mákot kevés vízben megfőzzük (vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg), hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat.

    A 3 részre osztott tésztát kb. 25x35 cm nagyságú tepsi méretűre kinyújtjuk. Az első lapot a tepsibe helyezzük úgy, hogy ne érjen a tepsi széléig, mert kelésnél és a sülés során még jócskán terjeszkedik .
    Bekenjük szilvalekvárral, és erre tesszük a mákos töltelék felét. Ráhelyezzük a második tésztalapot, és ezt is megkenjük lekvárral, végül a harmadik lappal beborítjuk. Langyos helyen egy órát kelesztjük, aztán a tetejét megszurkáljuk, és közepes lángon kb. 30 perc alatt megsütjük.

    Amikor kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Kis szeletekre vágjuk, mindig annyit, amennyit elfogyasztunk. Fóliába csomagolva sokáig eláll, ha nem esszük meg azonnal.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kecsey Beatrix 4 évvel ezelőtt
Szia! Hány fokon kell sütni? Üdv. :Trixi

Hasonló Receptek