Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos virágkosárkák

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 kanál cukor
  • 1,2 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • A töltelékhez:
  • 1 kis üveg eperlekvár (de természetesen lehet bármilyen)
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • 3 kanál méz
  • A kenéshez:
  • 1/2 felvert tojás
  • A mázhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 2 kanál kakaó
  • diónyi vaj
  • tűzforró víz
  • A sütéshez:
  • mini muffin tepsi, 24 darabos

Elkészítés

Elkészítés: A vajat a liszttel alaposan elmorzsoljuk, összevegyítjük a sóval, a cukorral és a szódabikarbónával. Közben a tejet meglangyosítjuk, egy csipet cukrot is teszünk bele, és belekeverjük az élesztőt is. Meleg helyen hagyjuk, amíg felfut, aztán összekeverjük a lisztes keverékkel és tésztává gyúrjuk.

2 cipóra osztjuk, az egyiket lefóliázva a hűtőbe tesszük, a másikat vékonyra kinyújtjuk. Virágmintás kiszúróval dolgozunk, a virágokat belenyomkodjuk a muffinformák üregébe. 1 mokkáskanálnyi lekvárt teszünk az öblébe, majd ugyanannyi cukorral és citromhéjjal elkevert mákot. A mézet felforrosítjuk, belekeverjük a vajat, ezzel az eleggyel megöntözzük a mákot.

Egy kisebb kiszúróval köröket vágunk, megkenjük tojással, majd a tojásos felével lefele beborítjuk a mákos virágokat, körben picit lenyomkodjuk, egy éles késsel meg átszúrjuk a kalapot.

A tepsit letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 35-40 percig meleg helyen kelesztjük, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Miután kissé kihűlt, kiszedjük a virágkosárkákat, a helyükbe meg új adagot készítünk a másik cipóból.

A mázhoz a porcukrot, a kakaót és a vajat összekeverjük, majd a lobogó vízből annyit töltünk hozzá, amennyitől egy folyós, de nem túl híg massza lesz. Ha túlhígítjuk, tegyünk bele még porcukrot, ha túl vastag, akkor forró vizet.Ezzel a kakaós bevonóval megkenjük a virágkosárkáinkat, cukorgyönggyel díszítjük.

Megjegyzés

A mézes vaj átitatja a citromhéjas mákot, tökéletes egyensúlyban a finom lekvárral. Príma desszert bármilyen alkalomra. - sildiko2

Ezek is érdekelhetnek

Friss