10 dkg gm lisztkeverék kenyérhez és kelt tésztákhoz
1 tk sütőpor
A töltelékhez:
2 db tojás
50 dkg tehéntúró
1 dl tejföl
2 ek étkezési keményítő
15 dkg cukor
130 g darált mák
1 tk vaníliaaroma
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a sütőporral és az édesítővel. A margarint felolvasztjuk és a tojással együtt a liszthez adjuk, majd összegyúrjuk a tésztát.
Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral és belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy pereme is legyen, majd a szélét villával kissé megnyomkodjuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.
A mákot egy tálba tesszük és forró vizet öntünk rá, annyit amennyi ellepi. 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Az áttört túrót, a tejfölt, a tojásokat, a keményítőt, az édesítőt és a vaníliaaromát egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. A masszát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. A kisebb adaghoz hozzákeverjük a mákot.
A tortaformát kivesszük a hűtőből, a közepére egy nagy kanál túrókrémet teszünk, majd erre egy kanál mákkrémet és így tovább, míg a töltelék el nem fogy.
Egy fogpiszkálóval a torta közepétől kiindulva csíkokat húzunk, egészen a széléig. 180 fokos sütőben nagyjából 60 perc alatt megsütjük.