Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Mákos-túrós pite

default user icon

Hozzávalók

  • 25 dkg búzaliszt (BL-51) + a nyújtáshoz
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 10 dkg puha vaj + a formához
  • 6,5 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • A mákos töltelékhez:
  • 5 dkg nyers marcipánmassza
  • 1,5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 ek méz
  • 20 dkg darált mák
  • 1 ek vaj
  • 1 db tojás
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • A túrós töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 12,5 dkg cukor
  • 1/2 db biocitrom reszelt héja
  • 2 ek citromlé
  • 2 db tojás + 1 db tojássárgája a tetejére
  • 4 dkg liszt
  • 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

    1. A tésztához a lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd összedolgozzuk a vajjal, a cukorral, valamint a tojással, és a hűtőben pihentetjük kb. 30 percig.
    2. A tésztát lisztezett felületen kb. 28 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm-es piteformát úgy, hogy körben peremet képezünk.
    3. A mákos töltelékhez az apróra kockázott marcipánt a tejbe szórjuk. A cukorral és a mézzel együtt felforraljuk, belekeverjük a darált mákot, és egyet forralunk rajta. Rövid hűtés után beledolgozzuk a vajat, a tojást és a fahéjat, majd a tésztára simítjuk.
    4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A túrós töltelékhez a túrót kikeverjük a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével, az egész tojásokkal és a liszttel, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a mákos tölteléken, és a pitét az előmelegített sütő középső részében sütjük kb. 40 percig. Ezután megkenjük az elkevert tojássárgájával, és aranybarnára sütjük további 10-20 perc alatt. Tűpróba után a formában pihentetjük kb. 20 percig, végül késsel elválasztjuk a forma oldalától, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin