Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Mákos túrógombóc meggyraguval

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • A gombóchoz:
  • 8 dkg lágy vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés reszelt citromhéj
  • 40 dkg túró
  • 4 db tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 rúd vanília
  • 20 dkg toast kenyér felkockázva
  • A morzsához:
  • 10 dkg darált mák
  • 10 dkg vaj
  • kevés só
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • A meggyraguhoz:
  • 40 dkg magozott meggy
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl vörösbor
  • kevés fahéj
  • csillagánizs
  • szegfűszeg
  • 1-1 szelet narancs és citrom

Elkészítés

    1.

    A gombóchoz a túrót, a tojást, a lisztet és a vajat összekeverjük, a reszelt citrom, a vaníliás cukor és a félbevágott vaníliarúd kikapart belsejének hozzáadásával ízesítjük.

    2.

    A toast kenyér héját levágjuk, apróra kockázzuk, és a túróhoz adjuk. Ez fogja nekünk szépen felszívni a túróban lévő nedvességet, ezzel rugalmas állagot adva a gombócoknak. Amikor mindent összekevertünk, menjen a hűtőbe kb. 1/2 órára, hogy tudjon dolgozni a kenyerünk.

    3.

    A morzsához serpenyőben vajat olvasztunk, darált mákot, cukrot, pici sót, fahéjat adunk hozzá, és folyamatos kevergetés mellett 5-6 perc alatt jól összepirítjuk, ügyelve arra, hogy le ne égjen. Ebben fogjuk a megfőtt gombócokat, gyorsan átforgatni.

    4.

    A meggyraguhoz a meggyet a borral és cukorral összeforraljuk nagyjából 5-6 perc alatt, ízlés szerint fűszerekkel finomítjuk (fahéj, csillagánizs, szegfűszeg és 1-1 szelet citrom, narancs).

    5.

    A gombócnak főzővizet teszünk fel, amit nyugodtan ízesítsünk egész fahéjjal, kis cukorral, sóval, szegfűszeggel, csillagánizzsal. Forraljuk fel. A masszánkat, mikor már a hűtőben jól összeállt, kivesszük, a vizet visszavesszük, hogy ne forrjon nagyon, majd egy fagyiskanál segítségével gombócokat formázunk, és fedő alatt kb. 6-7 perc alatt megfőzzük. Főzés után azonnal mehet a morzsába. A mákbundás gombócokat a meggyraguval tálaljuk. 

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, teríték: Butlers

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin