Elkészítés: A rizst tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt alaposan öblítsük át.
Egy edénybe öntsük bele a tejet, adjuk hozzá a csipet sót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és az alaposan lecsöpögtetett rizst.
Ezután forraljuk fel, majd vegyük takaréklángra, és lefedve, szép lassan főzzük puhára a rizst. Főzés közben többször keverjük meg. (Én lángelosztót is tettem az edény alá, és így főztem kb. 30 percig, míg a rizsszemek magukba szívták a folyadékot.)
A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd takarék lángon, állandó keverés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki a serpenyőből nehogy megégjenek a mákszemek.
Végül az elkészült tejberizshez keverjük hozzá a megpörkölt mákszemeket.
Egy edénybe öntsük bele a bort, majd adjuk hozzá az aszalt vörös áfonyát, a vaníliaaromát, a sherry brandy aromát és ízlés szerint cukrot. Ezután néha megkeverve főzzük 10-15 percig. A keményítőt keverjük simára egy kevés vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az áfonyához. Kevergetve főzzük pár percig hogy kellően besűrűsödjön.
Tálaláskor a tejberizst merjük bele a poharakba, majd kanalazzuk a tetejére az áfonyamártást. Kínálhatjuk langyosra hűtve, de ízlés szerint akár hidegen is.