Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos tejberizs áfonyamártással

45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2-3 pohárhoz:
  • 10 dkg rizs
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl tej
  • csipet só
  • 1 evőkanál egész mák megpirítva
  • Az áfonyamártáshoz:
  • 20 dkg aszalt vörös áfonya
  • 3 dl fehérbor
  • 1 teáskanál vanília-aroma
  • ízlés szerint cukor
  • 1/2 sherry brandy aroma
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • pici víz

Elkészítés

Elkészítés: A rizst tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt alaposan öblítsük át.

Egy edénybe öntsük bele a tejet, adjuk hozzá a csipet sót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és az alaposan lecsöpögtetett rizst.
Ezután forraljuk fel, majd vegyük takaréklángra, és lefedve, szép lassan főzzük puhára a rizst. Főzés közben többször keverjük meg. (Én lángelosztót is tettem az edény alá, és így főztem kb. 30 percig, míg a rizsszemek magukba szívták a folyadékot.)

A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd takarék lángon, állandó keverés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki a serpenyőből nehogy megégjenek a mákszemek.
Végül az elkészült tejberizshez keverjük hozzá a megpörkölt mákszemeket.

Egy edénybe öntsük bele a bort, majd adjuk hozzá az aszalt vörös áfonyát, a vaníliaaromát, a sherry brandy aromát és ízlés szerint cukrot. Ezután néha megkeverve főzzük 10-15 percig. A keményítőt keverjük simára egy kevés vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az áfonyához. Kevergetve főzzük pár percig hogy kellően besűrűsödjön.

Tálaláskor a tejberizst merjük bele a poharakba, majd kanalazzuk a tetejére az áfonyamártást. Kínálhatjuk langyosra hűtve, de ízlés szerint akár hidegen is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss