Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Mákos sütemények

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Mákos sütemények

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Mákos sütemények

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Az ősz beálltával a süteménykínálat is megváltozik. A bogyós gyümölcsök helyét átveszi a szilva, a körte, az alma és a különféle aszalt gyümölcsök, s az őket körülölelő tészták és töltelékeik is gazdagabbakká válnak. Az őszi süteményekben a csonthéjasok mellett megjelenik a magyar konyha nagy kedvence, a mák is.

Az ókorban fűszerként használt, majd Hippokratész által a gyógyszerek közé emelt mák használata igen jellemző a magyar konyhára, s az egykori monarchia országaiban is előszeretettel készítenek mákos süteményeket.

Egyszerű, gyors és kiadós a mákos nudli Egyszerű, gyors és kiadós a mákos nudli

A mákot jellemzően töltelékként használjuk, bár sok esetben a tésztába is tehetünk belőle. A töltelékek széles skálán mozognak, de a legismertebb és leggyakrabban használt mákos töltelék a tejjel felfőzött darált mák, amit mézzel, cukorral vagy lekvárral ízesítve használnak fel a süteményekhez. A mákos tejjel vagy tejszínnel készített, főzött krémek mellett a mákot vajjal, mascarponéval is kikeverhetjük, nagyon finom töltelék készíthető belőle.

A mákkal készített tölteléknek jót tesz, ha valamivel lazítjuk. Remek választás a gyümölcs, akár aszalt, akár friss, de például a rétes esetében a tök is ideális partnere a máknak. Lazít rajta, nedvességet ad hozzá, a tökkel sokkal élvezhetőbb a magában kissé intenzív íz, és a gyomor számára sem olyan megterhelő ebben a formában a mák. Az őszi sütemények esetében a mákos töltelék lazítható sütőtökkel, almával, szilvával, de bármilyen beáztatott aszalt gyümölcs is megteszi.

A gőzgombóc elképzelhetetlen cukors mák és vaníliasodó nélkül... A gőzgombóc elképzelhetetlen cukors mák és vaníliasodó nélkül...

Klasszikus desszert a gőzgombóc, ami gyakorta készül mákkal töltve. A mák azonban nem csak töltelékéül szolgálhat a gombócnak, de meg is hinthetjük vele, vagy bele is forgathatjuk egy kevés, cukorral kikevert mákba. Ugyanígy járhatunk el a barátfülével vagy a krumplis tésztából készített gombóccal, nudlival. Ez a megoldás remek alternatíva azok számára, akik valamiért nem szeretik a pirított morzsát. A cukrozott mákkal megszórt kifőzött száraztészta is kedvelt desszertnek számít mifelénk.

Pozsonyi kifli, legendás! Pozsonyi kifli, legendás!

Mákos töltelék és mákos sütemények nélkül elképzelhetetlen a karácsony. A máktöltelék ott pihen a beigliben és a kalácsban, kihagyhatatlan a pozsonyi kifliből és a hókifliből, sőt mák nélkül a flódni sem létezhetne. De készíthetünk máktöltelékkel megbolondított zserbót vagy mézes krémest is.

A karácsony elképzelhetetlen beigli nélkül A karácsony elképzelhetetlen beigli nélkül

Mákkal tölthetjük a nyáron gyümölcsöt rejtő pitetésztát vagy a rétest, rétegezhetjük vele a rakott palacsintát, a maradék kalácsból készített máglyarakásba is kerülhet a mák. A stíriai metélttől sem idegen a mákos kiadás, s akkor még nem is beszéltünk a maradékhasznosítás egyik csúcsáról, a mákban igen gazdag gubáról.

Mákos pite! Ki mond jobbat? :) Mákos pite! Ki mond jobbat? :)

A mák elválaszthatatlan partnere a meggy, amit ugyan télen nehezen tudunk beszerezni, de bizonyos sütemények esetén tökéletesen megteszi a jól lecsöpögtetett befőtt vagy fagyasztott gyümölcs is.

Ha nem töltelékként kívánjuk felhasználni, akkor a mák ideális alapanyaga lehet a kevert süteményeknek, muffinoknak és piskótáknak. A darált mákkal ugyanúgy kell dolgozni, mint a liszttel. Egy az egyben kiváltható vele a liszt, bár a nem sütőporos sütemények esetén érdemes nem teljes egészében mákra váltani a lisztet, itt inkább harmadrész mák, kétharmad rész liszt aránnyal célszerű dolgozni.

A piskótában a liszt egy részét kiválthatjuk darált mákkal, és ha a tetejére citrommáz is kerül, önmagában is isteni finom sütemény A piskótában a liszt egy részét kiválthatjuk darált mákkal, és ha a tetejére citrommáz is kerül, önmagában is isteni finom sütemény

Az omlós, vajas keksz tésztájába is kerülhet mák. Az eredeti recept lisztmennyiségéből lecsípve keverhetünk a tésztához darált mákot. Ebben az esetben gondoljuk végig, hogy a tészta cukortartalma így is elégséges lesz-e, de az is megoldás, ha a kész kekszet olvasztott csokoládéba mártjuk, vagy lekvárral összeragasztjuk őket.

Az egész mákszemeket felhasználhatjuk a sütemények dekorálására, amelyek általában sós aprósütemények vagy péksütemények.

Ha nem szeretnénk egészben felhasználni a mákszemeket, akkor érdemes darált mákot venni, vagy rögtön az üzletben ledaráltatni. Ha mégis otthon daráljuk a mákot, akkor javasolt a mákhoz egy kis kristálycukrot adni, és úgy megdarálni.

A mák vásárlásánál érdemes odafigyelni a zacskón lévő lejárati dátumra. Lehetőleg minél frissebb mákot vegyünk, és csak annyit, amennyit a közeljövőben biztosan felhasználunk, mert a mák nagyon könnyen megkeseredik.

A kalácsba is jól illik a mák A kalácsba is jól illik a mák

A máknak jó fűszere a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió, de mentával, gyömbérrel is kellemes harmóniák csalhatók ki belőle. Kifejezetten illik hozzá a citrom-, narancs- vagy mandarinhéj íze, illata.

Mákos keksz

Hozzávalók:
17,5 dkg nem túl kemény vaj
8 dkg porcukor
22 dkg finomliszt
3 dkg darált mák
csipet só

Elkészítés: A szárazanyagokat elmorzsolom a vajjal, majd tésztává gyúrom. A tésztát négy darabba szedem, rúddá sodrom, és karikákat vágok belőle. Ezeket egy kicsit meghengergetem a tenyeremmel, majd finoman formára nyomom. Sütőpapíros tepsire fektetem.
150 fokos sütőben addig sütöm, amíg egy leheletnyi szín nem kap.

Mákos-gyümölcsös muffin

Hozzávalók:
1 vilmoskörte
1 alma
1 narancs
16 dkg tönköly finomliszt
12 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
½ csomag sütőpor
6 dkg darált mák
10 dkg nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl narancslé
1,5 dl víz
0,8 dl olaj
2 egész tojás

Elkészítés: A körtét és az almát meghámozom, apróbb kockákra vágom. A liszteket és a mákot egy nagy tálba öntöm. Hozzáadom a cukrokat, a fűszereket, a sütőport, az egészet átkeverem. A narancs héját belereszelem. A narancs levét, az olajat, a felütött tojásokat és a tejet egy pohárba öntöm, elkeverem, majd fokozatosan hozzáöntöm a lisztes keverékhez. A masszához hozzáadom az összevágott gyümölcsöket, majd a muffinformába helyezett papírkapszlikba töltöm, ügyelve arra, hogy minden kapszliba jusson egy kis alma, körte.
190 fokon, barnulásig sütöm.

További mákos receptek >>>

Mákos? Meggyes? Diós? Mindegyiket szeretjük! Mákos? Meggyes? Diós? Mindegyiket szeretjük!

WM

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hasznos csomag