Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos rétes

MME MME
4/5
90 perc
mester
átlagos
10 adag
Hozzávalók

Elkészítés

Előkészítés: A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a tojást, az olajat, egy csipet sót, 3 evőkanál meleg vizet. Alaposan összedolgozzuk, cipót formázunk belőle, megkenjük olajjal, fóliába tekerjük, és meleg helyen legalább 30 percig pihenni hagyjuk.
Elkészítés: A mazsolát beáztatjuk a rumba. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, a húsát vékony szeletekre vágjuk, és citromlével megcsepegtetjük. Felforrósítunk 4 dkg vajat, megpirítjuk benne a mákot és a zsemlemorzsát. Hűlni hagyjuk. Tiszta abroszt terítünk az asztalra, meghintjük liszttel, a közepére tesszük a tésztát, és kissé kinyújtjuk. A vajat megolvasztjuk, megcsepegtetjük vele a tésztát, és óvatosan kézzel kinyújtjuk-húzzuk. A vastag széleket letépjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A mákos-morzsás tölteléket szétosztjuk a tésztán úgy, hogy körös-körül 3 cm-t szabadon hagyunk. Ezt a részt megkenjük vajjal. A töltelékre szórjuk az almát, a fahéjat, a cukrot és a mazsolát. A széleket felhajtjuk, és az abrosz segítségével feltekerjük a tésztát. A tepsit kikenjük, rátesszük a rétest, megkenjük vajjal, és a sütőben kb. 40 percig sütjük. Tejszínhabbal körítve tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss