Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos-pudingos tejbegríztorta

75 perc
mester
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: Ezt álmodtam meg az éjjel sugallatra mélysötét hajnaltájt kilábujjhegyezik a konyhába, kamrába, kis- és nagyszekrénybe, hűtőbe, begyűjt a gyanútlanokat és előkészít. Minden alapanyagot, edénykét, segédeszközt glédába állít, mert a nagyüzem közben már nemigen lesz ideje kutakodni.

Lefáradva frissítést alkalmaz, belsőleg. Összvissz két adag tejbedarát alkot, közben pedig egy pudingot. Hideg vízzel kiöblít egy literes lábaskát, bele 5 dl tej, 1-1,5 kupak alkohol (az erősebbekből 0,5-1), felforral, levesz, bele 2 vaníliás cukor, a mák, a mazsola fele, vissza, kevergetve felforral. Takarék, kevergetve, kanalanként bele 5 evőkanál dara, keverget sűrűsödésig, puhulásig. Levesz, édesítővel beállít az ízét. Hideg vízzel kiöblített tortaformába zúdít, kanalaz, persacc elegyenget, néhány evőkanál lekvárt pettyez-foltoz rá, villával itt-ott bele is kavargatja finoman, újra elegyenget, félretesz.

A használati ukáz szerint fél liter tejjel, 3 tasak vaníliáscukorral, kristálycukorral (összesen 3 evőkanálnyi cukor legyen) elkészít a pudingot azzal, hogy a még hideg tejbe bele a gyümölcsbefőtt és 0,5-1 kupak alkohol, együtt forral fel.

Ha kész, meóz és gyorsan ráterít a békésen pihenkélő mákos dara tetejére, elegyenget, félre. A közben ébredezőket megbízza a lábaskák maradékának eltüntetésével.

Kissé ásítozva megalkot a következő adag tejbepapit 5 dl tejjel, a mazsola másik felével, 0,5-1 kupak alkohollal, 2 tasak vaníliás cukorral, 5 evőkanál darával. Meó, édesítő, ráönt a mit sem sejtő pudingra, gyors iramban elegyenget, sűrűn megszór tortadarával és lefed alufóliával (az újabb lábaska sokat sejtető lengetését már huhú kiáltással fogadják).

Ha nem túl édes a gyümölcsbefőtt leve, akkor tisztán, ha viszont igencsak, akkor 3 dl-re hígítva (vagy 100 %-os pikáns ízű gyümölcs üdítő, a kesernyés lehetek mottójú narancs kivételével) ukáz szerint elkészít a tortazselét, azon nyomban forrón, óvatosan rákanalaz a szertemintázatosodott tortadarára, vissza a fólia, lezár.

Amikor a forma langyoskásra hűlt, legalább 7-8 órácskára betessékel a hűtőbe, ezt követően már fazonosan szeletelhető.

Keskenyebbre szeletelve (kiadós) tálalhat natúr, de fehér vagy csokis tejszínhabbal, illetve a kettőt variáltan, felturbózva is.

Megjegyzés

Sütinek is elkészíthető, magasabb falú porcelán sütőtálban látványos rombuszra, ilyen-olyan fazonra szeletelve. Lehet tovább variálni.......
- Bgaboca

Ezek is érdekelhetnek

Friss