Keress receptre vagy hozzávalóra

Mákos pite tönkölyliszttel

default user icon
5 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók egy 35x25 cm-es tepsihez:
  • A tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • késhegynyi só
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • A töltelékhez:
  • kajszi- vagy csipkelekvár
  • 35 dkg finomra darált mák
  • 25 dkg porcukor
  • 4 dl tej
  • reszelt citromhéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola (elhagyható)
  • A kenéshez:
  • felvert egész tojás

Elkészítés

    Elkészítés: A finom- és tönkölyliszt keverékét elvegyítem a sütőporral, hozzáadom a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot, összegyúrom a puhácska margarinnal, a tojássárgákkal, végül rákanalazom a tejfölt, és sima felületű, rugalmas tésztacipót készítek. A kigyúrt cipót legalább 2 órára beteszem a hűtőbe, de fél napig is ott maradhat.

    A máktöltelékhez a tejet egy nagyobb alu- vagy teflonedénybe öntöm, felforrósítom, majd beleöntöm a porcukorral elkevert darált mákot. Folyamatos keverés mellett kb. 10 percig főzöm, ha vulkánosat játszik, fedővel védekezem a kilövellő mákláva ellen. Hozzáadom a citromhéjat, a vaníliás cukkert, az opcionális mazsolát, és még 1-2 percig főzöm, aztán lehúzom a tűzről és lefedem.

    A tepsit kibélelem sütőpapírral oly módon, hogy 1,5-2 cm-re felnyúljon a tepsi oldalaira. Ám rögtön ki is veszem onnan, mert ezen fogom kinyújtani a tésztacipót, pontosabban annak a felét (mérleggel ellenőrizzük a súlyarányt!). Az egyenletes vastagra sodort tésztalapot aztán sütőpapírostul a tepsibe teszem, ha szükséges, a széleken fazonírozom.

    Ezután a tésztát vékonyan megkenem lekvárral, erre evőkanállal ráhalmozom a kihűlt máktölteléket, majd villával lapogatva szétterítem. A félretett fél cipót egy másik sütőpapír-lapon (mely épp csak akkora, ami befedi a mákos tésztalapot) kinyújtom, ügyesen a töltelékre borítom, a tetejéről pedig vigyázva lehúzom a sütőpapírt.

    Végül felvert egész tojással egymás után kétszer megkenem a tésztatetőt, sűrűn megszurkálom villával, és a sütő felső-közép sínére tolva, 190 fokon, mintegy 50 perc alatt megsütöm.

    Kihűlt állapotban, kockára vágva kínálom (elsősorban magamnak). :)

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

rebecca11 4 évvel ezelőtt
Ha!!! Milyen jo otlet hogy a papirral egyutt tegyuk a tesztat a tepsibe! Ez nekem miert nem jutott eszembe???! Ha ilyent tesztat csinalok mindig itt benazok mig belevarazsolom valahogy...na de majd most! Csak makot kell valahonnan szerezni ami nem konnyu feladat. Ilyen hogy tonkolyliszt sincs de hat csak jo lessz. Megirom ha megsutottem!
zsoka999 4 évvel ezelőtt
Nekem biztos erosebb a sutom mert kicsit tulsult a megadott ido alatt, de az ize remek lett. Mindenkeppen ujra megcsinalom majd, nagyon finom. Koszonom szepen a receptet.
Bgaboca 7 évvel ezelőtt
Teljesen elandalodtam a látványon, már viszem is ! Üdv: Bica :))
pistuc 7 évvel ezelőtt
Köszönöm a megelőlegezett bizalmat, Márti! :)
MartikaP 7 évvel ezelőtt
Gyonyoru a sutid, szivesen megkostolnam! Amint idom engedi kifogom probalni, igerem!

Hasonló Receptek

Magazin