Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos pite tönkölyliszttel

5 5/5
120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 35x25 cm-es tepsihez:
  • A tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • késhegynyi só
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • A töltelékhez:
  • kajszi- vagy csipkelekvár
  • 35 dkg finomra darált mák
  • 25 dkg porcukor
  • 4 dl tej
  • reszelt citromhéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola (elhagyható)
  • A kenéshez:
  • felvert egész tojás

Elkészítés

Elkészítés: A finom- és tönkölyliszt keverékét elvegyítem a sütőporral, hozzáadom a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot, összegyúrom a puhácska margarinnal, a tojássárgákkal, végül rákanalazom a tejfölt, és sima felületű, rugalmas tésztacipót készítek. A kigyúrt cipót legalább 2 órára beteszem a hűtőbe, de fél napig is ott maradhat.

A máktöltelékhez a tejet egy nagyobb alu- vagy teflonedénybe öntöm, felforrósítom, majd beleöntöm a porcukorral elkevert darált mákot. Folyamatos keverés mellett kb. 10 percig főzöm, ha vulkánosat játszik, fedővel védekezem a kilövellő mákláva ellen. Hozzáadom a citromhéjat, a vaníliás cukkert, az opcionális mazsolát, és még 1-2 percig főzöm, aztán lehúzom a tűzről és lefedem.

A tepsit kibélelem sütőpapírral oly módon, hogy 1,5-2 cm-re felnyúljon a tepsi oldalaira. Ám rögtön ki is veszem onnan, mert ezen fogom kinyújtani a tésztacipót, pontosabban annak a felét (mérleggel ellenőrizzük a súlyarányt!). Az egyenletes vastagra sodort tésztalapot aztán sütőpapírostul a tepsibe teszem, ha szükséges, a széleken fazonírozom.

Ezután a tésztát vékonyan megkenem lekvárral, erre evőkanállal ráhalmozom a kihűlt máktölteléket, majd villával lapogatva szétterítem. A félretett fél cipót egy másik sütőpapír-lapon (mely épp csak akkora, ami befedi a mákos tésztalapot) kinyújtom, ügyesen a töltelékre borítom, a tetejéről pedig vigyázva lehúzom a sütőpapírt.

Végül felvert egész tojással egymás után kétszer megkenem a tésztatetőt, sűrűn megszurkálom villával, és a sütő felső-közép sínére tolva, 190 fokon, mintegy 50 perc alatt megsütöm.

Kihűlt állapotban, kockára vágva kínálom (elsősorban magamnak). :)

Ezek is érdekelhetnek

Friss