Mákos pite könnyedebben

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg fehér tönkölybúza liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • fél dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg margarin
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg darált mák
  • 2 dl tej
  • 5 dkg búzadara
  • 20 dkg cukor (felét glukononnal kiválthatjuk)
  • 1 alma héjastól reszelve
  • 5 dkg mazsola
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojásfehérje

Elkészítés

    Elkészítés: Az élesztőt a fél deci tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk, közben elmorzsoljuk a liszttel a margarint, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat, jól összegyúrjuk, és addig pihentetjük a hűtőben, amíg a töltelék elkészül.

    A töltelékhez felforraljuk a 2 dl tejet, majd beleadjuk a mákot és a darát. A tűzről lehúzva a többi hozzávalót is belekverjük, a végén 2 felvert tojásfehérjével lazítjuk.

    A tésztát 2 részre osztjuk, kikent, kilisztezett (vagy sütőpapírt használva) közepes tepsihez kinyújtjuk az egyik tésztalapot, ráhalmozzuk a tölteléket, majd a másik tésztlapot is kinyújtva ráhelyezzük. Tetejét sűrűn villával megszurkáljuk, és megkenjük tejjel.

    Előmelegített 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.

Megjegyzés

Finom és könnyű süti, így diétázók is elcsábulhatnak egy-egy szelet erejéig.

Rozsnyai Gabriella
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Szabó Gabriella 3 évvel ezelőtt
Isteni, köszönöm!
Szilágyi Hortenzia 4 évvel ezelőtt
Nem szoktam pitét sütni,de nem is tudom miért? Az biztos hogy ez lesz az alaprecept.Én nagy kelt tészta fan vagyok,és lehet hogy élesztő folyik az ereimben. :) Köszi a receptet!
Rozsnyai Gabriella 4 évvel ezelőtt
Kedves Bailamoka! Az élesztő kérdés ügyesen megoldódott! :) Általában a Dr. Oetkert használom, még nem hagyott cserben. A közepes tepsi méretek között is van szélességben vagy hosszúságban pár cm-es eltérés, de ennek nincs jelentősége. A töltelék mint a képen is magasabb mint a tészta. Rég óta Bosch sütőt használok, nincs külön alsó és külön felső sütési funkciója, csak egyben alsó-felső sütésre. Mindig alulról a második lépcsőn sütöm a sütiket. Minden új sütőt ki kell ismernünk, és lehet hogy neked a 180 fok megfelelőbb lenne, de akkor a sütési időt meg kell növelni kb. 5-10 perccel. Remélem sikerült egy kicsit segíteni! A sokadiknál már gyerekjáték lesz meglátod! :) üdv.Gabi
Lengyel Andrea 4 évvel ezelőtt
Sziasztok! Utánanéztem, és 25g porélesztő megfelel 25g rendesnek :) Úgyhogy belevágtam, összeraktam a tésztát. Első kérdésem, hogy milyen tepsihez van ez az adag? Én egy hosszúkás normál tepsiben sütöttem meg 25X35-ösben. A töltelék túl magas lett, ami nem is lenne gond, csak az elektromos sütőben 200 fokon 15 perc alatt megbarnult a tészta, a töltelék meg nedves maradt. Az íze kifogástalan, :) báááár én kevesebb cukorral csináltam, így is kellemesen édes! A tészta nagyon jó állagú. Most visszatoltam a sütőbe, csak alsósütésre, 150fokon, hátha szépen lassú sütés mellett a belseje is megadja magát, és összesül :) Gáztepsihez keveselltem a tésztát. Ti miben sütöttétek? Köszönöm a jótanácsokat! Van esetleg valakinek tapasztalata elektromos sütőre_? Köszi B
Lengyel Andrea 4 évvel ezelőtt
Nincs itthon élesztőm :( Porállagú viszont van... azzal milyen arányban érdemes kiváltani? Ki lehet-e egyáltalán? Ezer köszönet a válaszokért B
Csapó Ágnes 4 évvel ezelőtt
Citromhéjat én is adtam a töltelékhez. A cukor mennyisége pont jó, hiszen nem túl édes és nem is cukortalan. Nagyon finom lett és biztos hogy még sokszor meg fogom csinálni. Köszönöm a receptet.
Rozsnyai Gabriella 4 évvel ezelőtt
Kedves Vezsuv! Nagyon örülök! :)) - egészségetekre! És külön köszönöm, hogy megosztottad a sikert velem! üdv.Gabi
Veres Zsuzsanna 4 évvel ezelőtt
Kedves Gaby! Ez ISTENI!!! A tészta még 3. nap is ugyanolyan puha és finom volt! És az Anyósom is elkérte a receptet! Nagyon köszi!!!
Rozsnyai Gabriella 5 évvel ezelőtt
Kedves Turmalin! Sajnálom, hogy kevés volt a cukor. Én saját készítésű lekvárt használtam, az is lehet hogy édesebb volt, talán az alma is, nálunk nem panaszkodott senki, pedig a férjem is elég \"édes száju\", de mindig igyekszem lebeszélni őt a túlzásba vitt cukros édességekről. Örülök, hogy máskülönben izlett, akkor már nem hiába tettem fel. További jó sütögetést a család örömére!
dr.Tolnai Valéria 5 évvel ezelőtt
Sajnos nekünk nem lett elég édes. Nemcsak a nagyon édesszájú férjemnek, de nekem sem, aki az annyira édeset nem is szeretem. Igaz, a mi beigli-töltelékünk /anyósom receptjét kell csinálnom/ 30 dkg mákhoz, 30 dkg cukor, ami viszont nekem már túl édes. Hát ennyi a kritika, de az állaga, a töltelék nedvessége tökéletes! Valóban könnyed, jól sikerült különben. Örülök a receptnek, köszönöm! :))

Hasonló Receptek

Magazin