Elkészítés: Az egész mákszemeket állandó keverés mellett pár pillanat alatt pörköljük illatosra egy száraz serpenyőben, majd öntsük ki egy tányérba, és hűtsük ki.
Tegyük egy keverőtálba a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön. Ekkor állandó keverés mellett adjuk hozzá a vanília-aromát, a pörkölt mákot és kanalanként a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig. A lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el. Helyezzük előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre (én légkeverésnél 150 fokon 12 percig sütöttem). A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra, óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen). Letakarva hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni, majd vegyük le a konyharuhát. Ezután vágjunk a tésztából 2 akkora kört, hogy beleférjen egy 22 cm-es tortaformába.
Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, szórjuk meg a barna cukorral, tegyük be a mikróba, és 2-3 perc alatt pároljuk meg, majd hűtsük ki egészen (közben egyszer óvatosan keverjük össze).
A ricottát keverjük simára a vaníliás cukorral, ízlés szerint porcukorral, a citromlével és a reszelt citromhéjjal. Öntsük hozzá a teljesen kihűlt áfonyát, keverjük össze (én néhány szem áfonyát villával összenyomkodtam, úgy kevertem hozzá).
A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett öntsük hozzá a porzselatint, addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, és már éppen csak langyos. Az előzőleg összekevert áfonyás ricottához öntsük hozzá a kihűlt zselatint, majd keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá az áfonyás krémhez.
Helyezzük bele az egyik tésztalapot a tortaformába, öntsük rá az áfonyás-ricottás krémet, helyezzük rá a másik tortalapot, majd tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen (én egész éjszakára a hűtőben hagytam).
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt, gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett olvasszuk fel, hogy szép sima, krémes legyen (figyeljünk rá, hogy a tál ne érjen bele a gőzölgő vízbe). Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről, és kevergetve hűtsük 1-2 percig.
Ezután vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük egy tortatálra, és öntsük a tetejére a csokoládékrémet, simítsuk el. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.