Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos piskótatekercs

5/5
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 6 tojás szétválasztva
  • csipet só
  • 6 gyengén púpozott evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 gyengén púpozott evőkanál finomliszt
  • 2 gyengén púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • fél csomag sütőpor
  • A máktöltelékhez:
  • 24 dkg őrölt mák
  • 18 dkg porcukor
  • 3 dl tej (lehet szójatej is)
  • 1 citrom héja
  • 3 evőkanálnyi citromlé
  • 2 teáskanálnyi őrölt fahéj
  • esetleg kevés őrölt szegfűszeg
  • A tálaláshoz:
  • vaníliás porcukor

Elkészítés

Elkészítés: Először a máktölteléket készítsük el. A citromlé kivételével öntsük egy nem tapadós lábosba a hozzávalókat, keverjük össze, majd közepes lángon tegyük fel főni. Kb. 5 percig főzzük – picit hígabb legyen, mint a bejglitöltelék. A tűzről lehúzva öntsük bele a citromlevet, keverjük át, s lefedve tegyük félre.

A piskótához öntsük egy mély tálba a fehérjét, egy másikba a sárgáját. A fehérjéket csipetnyi sóval verjük lágyan habosra. Ezután kanalanként szórjuk rá a 6 evőkanálnyi cukrot, a vaníliás cukrot, majd verjük kemény habbá. Öntsük a habra a tojássárgákat, óvatosan forgassuk át, majd magasról, apránként szórjuk a masszára az előzőleg jól elkevert liszt-keményítő-sütőpor triászt. Végül az egészet rövid ideig, lassan forgatva jóállagosítsuk.

Ezután öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt, 40x40 cm-es, alacsony falú gáztepsibe. Süteményeslapáttal egyenletes vastagon terítsük el benne, majd a 180 fokra előfűtött sütő felső rácsára téve búcsúzzunk el tőle mintegy 20 percre. Amíg sül, kiterítve szórjunk meg liszttel egy tiszta konyharuhát – erre fogjuk ráborítani a piskótát.

Az aranysárgára sült piskótát ügyesen fordítsuk rá a textíliára, majd húzzuk le a sütőpapírt. Még forrón, de ne túl szorosan tekerjük fel hosszabbik oldala mentén a konyharuhával, és kihűlésig hagyjuk benne.

A lapjára kitekert piskótára – a szélein 1-1 cm-es sávot szabadon hagyva - egyenletesen kenjük rá a máktölteléket. A kenést követően ismét tekerjük fel a konyharuhával a piskótát. Akkor a legfinomabb, ha néhány óráig állni hagyjuk. Szeletelve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. A fel nem vágott tekercsdarabot fogyasztásig csomagoljuk fóliába vagy alufóliába.

Megjegyzés



A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz! - pistuc

Ezek is érdekelhetnek

Friss