Elkészítés: A mogyorót megpörköljük, a héját ledörzsöljük, majd ledaráljuk (nekem saját mogyoróm volt, a sütőben pörköltem meg és utána ledaráltam).
A vajat és a cukrot egy tálba tesszük, robotgéppel jól kikeverjük. Állandó keverés mellett egyesével belekeverjük a tojássárgákat, majd belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a ricottát, majd állandó keverés mellett kanalanként belekeverjük a mogyorót, a mákot, végül a lisztet. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, apránként, óvatosan, keverőlapáttal a masszához keverjük.
Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25 perc alatt készre sütjük légkeverésnél 150 fokon, kb. 25 perc alatt.
A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk langyosra hűlni.
A karamellhez a cukrot serpenyőbe öntjük, elkezdjük felolvasztani. Ha már szép aranybarna színűre karamellizálódott, hozzáöntjük a tejszínt, ekkor hirtelen megkeményedik a cukor, de addig kevergetjük, míg újra teljesen feloldódik és besűrűsödik a karamell.
Tálaláskor a tortaszelet tetejére csorgatjuk a karamellt, ízlés szerint még vaníliafagylaltot is kanalazhatunk mellé.