Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos mogyorótorta karamellel

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
  • 12 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 dkg liszt
  • 12,5 dkg mogyoró
  • 15 dkg ricotta
  • 2 evőkanál darált mák
  • csipet só
  • A karamellhez:
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejszín

Elkészítés

Elkészítés: A mogyorót megpörköljük, a héját ledörzsöljük, majd ledaráljuk (nekem saját mogyoróm volt, a sütőben pörköltem meg és utána ledaráltam).

A vajat és a cukrot egy tálba tesszük, robotgéppel jól kikeverjük. Állandó keverés mellett egyesével belekeverjük a tojássárgákat, majd belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a ricottát, majd állandó keverés mellett kanalanként belekeverjük a mogyorót, a mákot, végül a lisztet. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, apránként, óvatosan, keverőlapáttal a masszához keverjük.

Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25 perc alatt készre sütjük légkeverésnél 150 fokon, kb. 25 perc alatt.

A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk langyosra hűlni.

A karamellhez a cukrot serpenyőbe öntjük, elkezdjük felolvasztani. Ha már szép aranybarna színűre karamellizálódott, hozzáöntjük a tejszínt, ekkor hirtelen megkeményedik a cukor, de addig kevergetjük, míg újra teljesen feloldódik és besűrűsödik a karamell.

Tálaláskor a tortaszelet tetejére csorgatjuk a karamellt, ízlés szerint még vaníliafagylaltot is kanalazhatunk mellé.

Megjegyzés

Ha nem használjuk fel az összes karamellt, akkor ahogy kezd hűlni, besűrűsödik, de újramelegítéssel megint folyós lesz.
- kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss