Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos-mogyorókrémes fánk

default user icon
MME
60 perc
mester
megfizethető
30 adag

Elkészítés

1.

Az élesztőt egy kevés langyos tejben 1 ek cukorral és pici liszttel felfuttatjuk. Habosra keverjük a puha vajat a maradék cukorral és a vaníliás cukorral. Folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat.

2.

A lisztet egy tálba szitáljuk. Beletesszük a felfuttatott élesztőt, a cukros masszát és a sót. A rumot és a maradék langyos tejet is hozzáöntjük. Sima tésztává dagasztjuk, majd 30 percig kelesztjük.

3.

Közben elkészítjük a mákos tölteléket: feltesszük főni a tejet a cukorral, hozzákeverjük a mákot, kb. 2 percig főzzük. Hozzáadjuk a vajat és hagyjuk kihűlni. Ha túl híg a massza, akkor sűrítjük egy kis búzadarával.

4.

A megkelt tésztát belisztezett munkalapon kb. 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy 5 cm átmérőjű kerek kiszúróval kiszaggatjuk. Kb. 60 db korongunk lesz. A fele mennyiségre, kb. 30 korong közepébe teszünk 1-1 teáskanál máktölteléket vagy mogyorókrémet. A tészta szélét körben vékonyan megkenjük a felvert tojásfehérjével, majd befedjük a maradék korongokkal. Az egymásra rakott tészták széleit jól összenyomjuk. Az így elkészített fánkokat egy kisebb kiszúróval újra kiszaggatjuk és 30 percig pihentetjük.

5.

Öntünk olajat egy edénybe vagy fánksütőbe és felforrósítjuk. A fánkokat közepes hőfokon bő zsiradékban aranybarnára sütjük. Kiszedjük őket szűrőkanállal és szalvétával kibélelt tálra tesszük, hogy a felesleges zsiradékot a papír felszívhassa.

Ezek is érdekelhetnek

Friss