Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos-meggyes tekercs-torta

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg meggydzsem (házi készítésű)
  • 1 evőkanál vanília-aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 evőkanál víz

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet az apró kockára vágott vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót és a porcukrot. Rámolzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és hozzáadjuk a tojássárgáját. A langyos tejet folyamatosan hozzáöntve simára dagasztható tésztát kapunk. A kész tésztát 4 részre osztjuk, és letakarva 35-40 percig meleg helyen kelesztjük.

A töltelékhez a darált mákhoz adjuk a reszelt citromhéjat, a cukrot és a vanília-aromát, kevés vízzel olvadásig kavarjuk, majd sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni hideg helyen.

A tésztákat egy kevés liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra. Megkenjük a meggydzsemmelelkevert máktöltelékkel, feltekerjük őket. Ezután felszeleteljük, és vajjal kikent formába rakosgatjuk egymás mellé. Lekenjük 1 felvert tojássárgájával, de egész tojás is jó.

Előmelegített sütőben kelesztés után 165 fokon légkeverésesben pirosra sütjük kb. 30-35 perc alatt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss