Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos laska

75 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1 kg lisztes (ó)burgonya
  • 3 dkg vaj
  • 30-35 dkg finomliszt
  • a nyújtáshoz liszt
  • A szóráshoz:
  • cukrozott darált mák

Elkészítés

Elkészítés: Az alap a krumplis tészta, amiből szilvásgombócot, nudlit szoktunk készíteni. A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. (Próbáljunk egyforma példányokat kiválasztani, hogy mindegyik egyszerre legyen puha. Ha kisebb is van benne, akkor elázik a krumpli, túl vizes lesz.) Majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni.

Hozzáadunk 3 dkg vajat, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk - a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.

A tésztából kis cipókat csípünk el, amiket lisztezett deszkán kör alakúra kinyújtunk, és palacsintasütőben, zsiradék nélkül megsütjük mindkét oldalát pár perc alatt.

A kisült laskákat forró vízben egy pillanatra megmártjuk, majd tányérra tesszük, megszórjuk cukrozott darált mákkal. Ezekből a mákos lapocskákból tornyot építünk: egymás tetejére rakosgatjuk, így alul-felül mákosak lesznek (kivéve persze az legalsót).

Majd palacsintaszerűen feltekerve fogyasztjuk.

Megjegyzés

Nagyon fontos, hogy újburgonyából nem lehet készíteni! Az áttört krumplit mindenképp hagyjuk kihűlni, különben nagyon nyúlós, lágy lesz a tészta. - HossoAni

Ezek is érdekelhetnek

Friss