Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Mákos kalácskoszorú

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Mákos kalácskoszorú

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 31
  • Elküldve: 9

Hozzávalók:

  • A kalácshoz:
  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg porcukor
  • 8 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 5 dkg mazsola
  • A tetejére:
  • 1 tojás
  • A töltelékhez:
  • 2,5 dl tej
  • 37-38 dkg darált mák
  • 10 dkg darált mandula
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg felaprított natúr pisztácia
  • 2 db tojás
  • 10 dkg marcipánmassza
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 1-2 evőkanál sárbaracklekvár
  • A tetejére:
  • porcukor

Elkészítés:

Először elkészítjük a kovászt. Langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk belőle. Lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd letakarva, langyos, 40-50 fokos hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború (ha a kovász lapos, akkor túlkelt, ha pedig rugalmas, akkor még keletlen). A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos, ezért a sütemény összes hozzávalóját egyszerre készítsük az asztalra! A lisztet szitáljuk át, akkor jó levegős lesz. A már bedagasztott tésztát cipóvá formáljuk, és a duplájára kelesztjük (kb. 1-1 óra 20 perc).

A töltelékhez a tejet felforraljuk. A tűzhelyről levéve belevegyítjük a darált mákot, a mandulát, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és kevés kivételével a pisztáciát. Miután kihűlt, egyesével beledolgozzuk a 2 tojást. A marcipánt és az aszalt sárgabarackot feldaraboljuk.

A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kb. 20x40 cm-es lapokká nyújtjuk. Megkenjük a mákos masszával, a hosszanti oldaluknál kb. 2 cm-es sávot szabadon hagyunk. A marcipánból és a sárgabarackból keveset félreteszünk, a többit a mákmasszára szórjuk. A tésztalapokat a hosszanti oldaluknál fogva feltekerjük és összefonjuk. A fonatot margarinnal kikent 26 cm-es, koszorú alakú formába fektetjük. Tetejét bevagdossuk, pisztáciával, marcipánnal, sárgabarackkal megszórjuk, és kb. 30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 50 percig sütjük. Ha nagyon barnulna, 35 perc elteltével, alufóliával letakarjuk.

A mákos kalácskoszorút rácsra téve kihűtjük, majd a formából kivesszük. Tetejét megkenjük a megmelegített, átpasszírozott sárgabaracklekvárral, és száradni hagyjuk. Végül porcukorral meghintjük.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gallov Andrea küldte. Köszönjük!



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 2 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2009. december 6. (vasárnap) 16:22
    Hát ezt én is megcsináltam... Tökéletes!
    JorjaBleu szerint a recept: Gyenge Közepes Finom Nagyon finom Lakoma
Receptválogatás
Kínai kedvencek
A kínai konyha kedvelt fogásait otthon is elkészíthetjük, nem is olyan bonyolultak!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Zellerzöldes burgonyafőzelék Zellerzöldes burgonyafőzelék
Egyszerű grízgaluskaleves Egyszerű grízgaluskaleves
Almaszósz avagy almamártás Almaszósz avagy almamártás
Sonkás-spenótos omlett Sonkás-spenótos omlett
Bohémia kocka Bohémia kocka
Bécsi farsangi fánk Bécsi farsangi fánk
Zöldségleves buggyantott tojással Zöldségleves buggyantott tojással
Balzsamos-bazsalikomos lencse füstölt hússal Balzsamos-bazsalikomos lencse füstölt hússal
Csőben sült krémsajtos-diós póré Csőben sült krémsajtos-diós póré
Csirkehúsos ravioli currys káposztával Csirkehúsos ravioli currys káposztával
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123788_horoszkop-110.jpg Gasztrohoroszkóp minden jegynek

Mit szeret a Kos, mit ehet és ihat a Nyilas, hogyan főz a Rák? A csillagjegyek a konyhában is meghatározzák, milyenek vagyunk...

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123755_irdalt-hasselback-110.jpg Hasselback, egy izgalmas sült krumpli

A burgonya alapvető élelmiszernek számít világszerte, el sem tudnánk képzelni nélküle a mindennapjainkat. Legyen ebéd, vacsora,…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123768_almas-pite-110.jpg Kedvenc ételeink kis csavarral

Azt sem tudom, hol kezdjem, hol vegyem fel a fonalat, mert annyi minden történt a konyhában az elmúlt héten. Készültek klasszikus…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123801_fanny-cimlap-110.jpg Megjelent a legújabb Fanny!

Megjelent a Fanny legújabb száma jobbnál jobb receptekkel és praktikákkal. Belelapozunk - és megosztjuk egy citromos sajttorta…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123763_marciusi-110.jpg Márciusi gasztroprogramok

A böjti időszak programjaiban még akad télbúcsúztató, de a hó végén esedékes húsvétváró, borkóstoló rendezvények már inkább a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123743_krumplifozelek-110.jpg Burgonyafőzelék szárzellerrel – liszt nélkül

Egyszerű alapanyagokból kis rafinériával különlegesen ízletes főzeléket lehet varázsolni az asztalra. A főzeléket sokféleképpen…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123748_telifagyi-110.jpg Télifagyi, gyerekkorunk kedvence

A téli fagylalt, azaz a télifagyi igazi retro édesség, amely olyan rajongótáborra tett szert a hetvenes években, hogy ez a múlni…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123590_fagyi-110.jpg Fagylalt Kiállítás és Fesztivál

Március 6-án, 5.000 m2-en, 50 kiállító részvételével nyitja meg kapuit Magyarország első fagylalt tematikájú kiállítása és…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept