Részletes receptkereső »
  •  
  •  
  •  
  •  


RECEPT

« vissza

Mákos kalácskoszorú

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Mákos kalácskoszorú

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 31
  • Elküldve: 9

Hozzávalók:

  • A kalácshoz:
  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg porcukor
  • 8 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 5 dkg mazsola
  • A tetejére:
  • 1 tojás
  • A töltelékhez:
  • 2,5 dl tej
  • 37-38 dkg darált mák
  • 10 dkg darált mandula
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg felaprított natúr pisztácia
  • 2 db tojás
  • 10 dkg marcipánmassza
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 1-2 evőkanál sárbaracklekvár
  • A tetejére:
  • porcukor

Elkészítés:

Először elkészítjük a kovászt. Langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk belőle. Lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd letakarva, langyos, 40-50 fokos hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború (ha a kovász lapos, akkor túlkelt, ha pedig rugalmas, akkor még keletlen). A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos, ezért a sütemény összes hozzávalóját egyszerre készítsük az asztalra! A lisztet szitáljuk át, akkor jó levegős lesz. A már bedagasztott tésztát cipóvá formáljuk, és a duplájára kelesztjük (kb. 1-1 óra 20 perc).

A töltelékhez a tejet felforraljuk. A tűzhelyről levéve belevegyítjük a darált mákot, a mandulát, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és kevés kivételével a pisztáciát. Miután kihűlt, egyesével beledolgozzuk a 2 tojást. A marcipánt és az aszalt sárgabarackot feldaraboljuk.

A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kb. 20x40 cm-es lapokká nyújtjuk. Megkenjük a mákos masszával, a hosszanti oldaluknál kb. 2 cm-es sávot szabadon hagyunk. A marcipánból és a sárgabarackból keveset félreteszünk, a többit a mákmasszára szórjuk. A tésztalapokat a hosszanti oldaluknál fogva feltekerjük és összefonjuk. A fonatot margarinnal kikent 26 cm-es, koszorú alakú formába fektetjük. Tetejét bevagdossuk, pisztáciával, marcipánnal, sárgabarackkal megszórjuk, és kb. 30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 50 percig sütjük. Ha nagyon barnulna, 35 perc elteltével, alufóliával letakarjuk.

A mákos kalácskoszorút rácsra téve kihűtjük, majd a formából kivesszük. Tetejét megkenjük a megmelegített, átpasszírozott sárgabaracklekvárral, és száradni hagyjuk. Végül porcukorral meghintjük.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gallov Andrea küldte. Köszönjük!



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 2 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2009. december 6. (vasárnap) 16:22
    Hát ezt én is megcsináltam... Tökéletes!
    JorjaBleu szerint a recept: Gyenge Közepes Finom Nagyon finom Lakoma
Receptválogatás
Tojásos finomságok
A termékenység és az új élet szimbóluma, húsvétkor bőven jut belőle az asztalra. A hímes tojás mellett az alábbi receptekhez használjuk!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Sajtos fánkocskák négysajtos mártással Sajtos fánkocskák négysajtos mártással
Tatár-variációk Tatár-variációk
Tepertős-túrós rétes Tepertős-túrós rétes
Zöldséges-kolbászos lebbencsleves Zöldséges-kolbászos lebbencsleves
Sütőtökös gnocchi sajtmártással Sütőtökös gnocchi sajtmártással
Holstein szelet sült krumplival Holstein szelet sült krumplival
Mini fánk túróhabbal és tejkaramellel Mini fánk túróhabbal és tejkaramellel
Fácánbecsinált csicsókával és körtével Fácánbecsinált csicsókával és körtével
Kolbászos-zöldséges csicseriragu Kolbászos-zöldséges csicseriragu
Bukta-kígyó Bukta-kígyó
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123984_csigak-110.jpg Tekercsek, csigák, kőttesek

A kelt tésztából készített, édes tölteléket rejtegető csigák és tekercsek reggelire, uzsonnára, desszertnek is tökéletesek…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123969_egytaletel-110.jpg Egytálételek dolgos mindennapokra

Ez a félév valahogy nem úgy akar alakulni, ahogy én azt szerettem volna. Azt hittem, mindenre jut majd időm, de nem……

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123983_retek-110.jpg Virágdísz retekből hidegtálra

Húsvétkor csinos hidegtálakat készítünk, feldíszítjük a salátákat és a sonkatekercseket - úgy a legjobb, ha ehető díszeket…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123968_fokhagyma-110.jpg Fokhagymapucolás és fokhagymakrém pillanatok alatt

Sokan szeretik a fokhagymát enni - pucolni már sokkal kevésbé. Pedig van gyors módszer a tisztításra!

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/118000/118149_gnocchi-110.jpg Gnocchi, az olasz krumplinudli

Aki már kóstolt könnyű, finom mártással kínált gnocchit, biztos, hogy a kedvencei közé sorolja! Nem is véletlen, hogy az olasz…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/116000/116162_medvehagyma-110.jpg Itt a medvehagyma!

A végsőkig lecsupaszított piacon végre megjelenik a tavasz első hírnöke: a medvehagyma (allium ursinum). A magyar gasztronómiába…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123959_banankacsa-110.jpg Így készül a banánkacsa

Eddig nem is tudtunk a létezéséről, de a video bizonyítja: igenis van banánkacsa. :) És hogy mire jó?

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123949_zsirgyilkos-110.jpg A természet zsírgyilkosai

Ugye, milyen könnyen felcsúszik 1–2 kiló? Ha nem akarsz vad diétába kezdeni, ekkora súlyfelesleg egészséges, vitaminokban…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept